Skip to main content

«Drill baby» στον βυθό του Ειρηνικού για σπάνιες γαίες και ανάσχεση της Κίνας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Νέο πεδίο ανταγωνισμού με την Κίνα στον βυθό του Ειρηνικού ανοίγει ο Τραμπ

Εκτελεστικό διάταγμα που θα καθιστά δυνατή την αποθεματοποίηση μετάλλων που βρίσκονται στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, συντάσσει η κυβέρνηση Τραμπ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας στα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών αλλά και τις αλυσίδες εφοδιασμού σπάνιων γαιών, δήλωσαν στελέχη άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι όζοι -σε μέγεθος πατάτας- που σχηματίζονται στον πυθμένα της θάλασσας επί εκατομμύρια χρόνια περιέχουν νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκό και μαγγάνιο που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, ηλεκτρικές καλωδιώσεις ή πυρομαχικά, καθώς και ίχνη σπάνιων γαιών.

Θα μπορούσαν, βάσει του σχεδίου, να προστεθούν στα υπάρχοντα ομοσπονδιακά αποθέματα αργού πετρελαίου και μετάλλων.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να γίνουν αυτάρκεις σε αυτά τα κρίσιμα ορυκτά όπως μαρτυρεί και η σκοπούμενη συμφωνία με την Ουκρανία (και οι πιέσεις στο Κίεβο) για τις σπάνιες γαίες, η απειλή προσάρτησης της Γροιλανδία και του Καναδά, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Tάιμς που έφεραν στη δημοσιότητα το θέμα.

Ο Αλεξάντερ Γκρέι, ειδικός επί Ασιατικών θεμάτων και επικεφαλής του επιτελείου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, θεωρεί λογικό ο Λευκός Οίκος να επικεντρωθεί στην εξόρυξη βαθέων υδάτων καθώς η Κίνα βλέπει όλο και περισσότερο τον βυθό ως πεδίο «πρώτης γραμμής στον οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ».

«Πληγώνοντας» την Κίνα

«Όπως έχει κάνει η κυβέρνηση Τραμπ με τη ναυπηγική και τα κρίσιμα ορυκτά ευρύτερα, εστιάζει την προσοχή της στις περιοχές της «μεγαλύτερης ευπάθειας» στις φιλοδοξίες της Κίνας«», προσθέτει ο ίδιος.

Πιθανό στρατηγικό κρατικό απόθεμα από αυτά τα λεγόμενα πολυμεταλλικά οζίδια από τον βυθό της θάλασσας θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να καλύψουν τη διαφορά με την Κίνα στην παγκόσμια κούρσα εξερεύνησης του πλούσιου σε πόρους βυθού του Ειρηνικού. Μάλιστα το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών σε μια προσπάθεια να τα χρησιμοποιήσει ως μια μορφή οικονομικού όπλου.

Το απόθεμα εξετάζεται ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξόρυξης βαθέων υδάτων και της δημιουργίας χερσαίων υποδομών επεξεργασίας των συγεκριμένων οζιδίων, είπαν οι πηγές στους FT.

Ισχυροί Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, υπήρξαν ισχυροί υποστηρικτές του σχεδίου ήδη από τη θητεία τους στο Κογκρέσο.

Είχε μάλιστα ανατεθεί σε αρμόδιο τμήμα να διεξαγάγει μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με το πως τα οζίδια αυτά θα μπορούσαν να τελειοποιηθούν για αμυντικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το απόθεμα θα «δημιουργούσε μεγάλες ποσότητες έτοιμες και διαθέσιμες στην επικράτεια των ΗΠΑ για χρήση στο μέλλον», σε περίπτωση που μια σύγκρουση με την Κίνα θα περιόριζε τις εισαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών» δήλωσε έτερη πηγή.

Εξορύξεις χωρίς UNCLOS

Παρά τον ενθουσιασμό μεταξύ των κορυφαίων Ρεπουμπλικανών για την εξερεύνηση του βυθού, οι ΗΠΑ και υπό τον Τραμπ απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την εξόρυξη του βυθού. Δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη που καθιέρωσε για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο για αυτές τις δραστηριότητες, ήτοι τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Αρχής για τον Βυθό της Θάλασσας στην Τζαμάικα τον περασμένο μήνα τελείωσαν χωρίς πράσινο φως για την εξόρυξη σε διεθνή ύδατα, καθώς δεκάδες χώρες συνεχίζουν να ζητούν ένα μορατόριουμ για την πρακτική αυτή.

Συμφέρει;

Αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η μια τέτοια εξόρυξη θα μπορούσε να βλάψει διάφορες μορφές ζωής που ζουν χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιών και των λευκών χταποδιών. Αναρωτιούνται επίσης εάν μια τέτοια βιομηχανία θα μπορούσε ποτέ να αναπληρώσει την εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας με κρίσιμα ορυκτά ή να ανταγωνιστεί τη χαμηλή τιμή του ινδονησιακού νικελίου.