Την διαίρεση της Ουκρανίας «σχεδόν όπως το Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας εισηγείται ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ηγετική φυσιογνωμία στις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου προτείνει ότι τα βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα να αποκτήσουν ζώνες ελέγχου στα δυτικά της χώρας ως μέρος μιας «δύναμης αποτροπής», με τον ρωσικό στρατό να βρίσκεται στα κατεχόμενα ανατολικά. Ανάμεσά τους θα ήταν ουκρανικές δυνάμεις και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Ο 80χρονος Κέλογκ δηλώνει ότι μια τέτοια αγγλογαλλική δύναμη δυτικά του ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία από βορρά προς νότο και διασχίζει το Κίεβο, «δεν θα ήταν καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία είναι «μια αρκετά μεγάλη χώρα για να φιλοξενήσει αρκετούς στρατούς που επιδιώκουν να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός».
Οπως το Βερολίνο
«Μπορείτε να το φανταστείτε με αυτό που συνέβη στο Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη και μια βρετανική ζώνη, μια ζώνη των ΗΠΑ», είπε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Αμερική δεν θα παράσχει χερσαίες δυνάμεις. Προτείνει επίσης μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 18 μιλίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά μήκος των υφιστάμενων συνοριακών γραμμών στα ανατολικά.
Υπόρρητο στοιχείο στο σχέδιο του στρατηγού είναι η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ του de facto ελέγχου της Ρωσίας στη γη που κατέχουν αυτή τη στιγμή, σχολιάζουν οι Times και προσθέτουν το (αυτονόητο):
Η Ουκρανία, η οποία σε αντίθεση με τη ναζιστική Γερμανία το 1945 έχει μια λειτουργική και φιλοδυτική κυβέρνηση, μπορεί να δει το γεγονός ότι καθίσταται συγκρίσιμη με το μεταπολεμικό Βερολίνο ως άτοπο, ειδικά καθώς μια από τις αβάσιμες δικαιολογίες της Ρωσίας για την εισβολή της ήταν δήθεν να «απο-ναζιστικοποιήσει» τη χώρα».
Αποκαλυπτήρια
Οι παρατηρήσεις Κέλογκ δίνουν πάντως μια από τις πιο ξεκάθαρες ματιές για το πώς οραματίζεται ο Τραμπ το μέλλον της Ουκρανίας τουλάχιστον με βάση όσα γνωρίζει ο κύκλος εκείνων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό κατάπαυσης του πυρός. Είναι επίσης η πρώτη πρόταση από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο ότι ο ποταμός Δνείπερος θα μπορούσε να καταστεί μια γραμμή οριοθέτησης εντός της Ουκρανίας μετά από μια κατάπαυση του πυρός, αν και ο Κέλογκ δεν υποστηρίζει την παραχώρηση οποιουδήποτε περαιτέρω εδάφους ανατολικά του ποταμού στη Μόσχα.
Αναλογίες και σημειολογία
Όπως σημειώνουν οι Times υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ της πρότασης του Κέλογκ και της διχοτόμησης του Βερολίνου και της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ η ναζιστική Γερμανία είχε αναγκαστεί να παραδοθεί στους στρατούς εισβολής, η Ουκρανία θα «καλούσε» τους συμμάχους της να παράσχουν μια «δύναμη αποτροπής» στα δυτικά της χώρας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εδάφη θα παραδοθούν στη Ρωσία. Οι αναλογίες δεν είναι καθόλου ίδιες, αλλά σημειολογία είναι εντυπωσιακή, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από την 80ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης.
Η συνέντευξη Κέλογκ συμπίπτει μάλιστα με την επίσκεψη του Στίβ Γουίτκοφ ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Ρωσία , ταξίδεψε την Παρασκευή στη Αγία Πετρούπολη για να συζητήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ζώνη ελεύθερη πυρός
Ο Κέλογκ αναγνωρίζει ότι ο Πούτιν «ίσως να μην αποδεχτεί» την πρόταση για ζώνες ελέγχου. Για να διασφαλιστεί ότι οι αγγλογαλλικές και ουκρανικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από στρατεύματα από άλλους «συνασπισμούς των πρόθυμων» εθνών, δεν θα ανταλλάσσουν πυρά με Ρώσους, ο Κέλογκ λέει ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών γραμμών. «Πάρτε έναν χάρτη και δημιουργήστε, ελλείψει καλύτερου όρου, μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Τραβήξτε και τις δύο πλευρές πίσω 15 χιλιόμετρα την καθεμία«, λέει.
Και έχετε μια αποστρατιωτικοποημένη ζώνη που θα μπορείτε να την ελέγχετε, μια… ζώνη ελεύθερη πυρός. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πολύ εύκολα». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Τώρα αν θα υπάρξουν παραβιάσεις; Πιθανώς, επειδή υπάρχουν πάντα. Αλλά η ικανότητά να την παρακολουθείτε είναι εύκολη».
Με πληροφορίες από The Times