Ο Ντέιβιντ Ντάι Ντεζίν είναι παθιασμένος με τη μελέτη του τόνου. Πέρυσι, βρήκε μια ονειρεμένη δουλειά στην Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στο Μαϊάμι για να συνεχίσει την έρευνά του. Μέχρι τον Ιανουάριο, είχε εγκατασταθεί, είχε λάβει μια καλή κριτική και του άρεσε να δουλεύει με τους συναδέλφους του, είπε.
Στη συνέχεια, στα μέσα Φεβρουαρίου έλαβε ένα email να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις μέσα σε 90 λεπτά.
Αυτός και εκατοντάδες άλλοι είχαν απολυθεί λόγω περικοπών θέσεων εργασίας με στόχο τους δόκιμους εργαζομένους, καθώς η νέα κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να μειώνει τη χρηματοδότηση για πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.
Αιτήσεις εργασίας στην Ευρώπη
Τώρα ο Ντάι Ντεζίν υποβάλλει αίτηση για θέσεις στην Ευρώπη.
«Θέλω να δουλέψω όπου μου επιτρέπουν να κάνω την έρευνα», είπε ο επιστήμονας, ο οποίος μελετά τα ιχθυαποθέματα για να διασφαλίσει ότι ο τόνος αλιεύεται βιώσιμα.
«Περιμένω με ανυπομονησία μερικά από τα πράγματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση… αυξάνοντας τις ευκαιρίες για επιστήμονες σαν εμένα να επιστρέψουν», είπε ο Νται Ντεζίν, ο οποίος γεννήθηκε στην Ισπανία αλλά έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Περικοπές από την κυβέρνηση Τραμπ στην έρευνα
Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι απαιτούνται περικοπές δισεκατομμυρίων δολαρίων για να περιοριστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα και να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος των ΗΠΑ.
Οι περικοπές του στην έρευνα έρχονται εν μέσω μιας ευρύτερης σύγκρουσης που έχει δει τον Τραμπ να επικρίνει τα πανεπιστήμια ως μεροληπτικές για τις πολιτικές τους για τη διαφορετικότητα και να καταγγέλλει αυτό που θεωρεί ως αποτυχία ορισμένων ιδρυμάτων να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές από τον αντισημιτισμό.
Η απειλή για τα προς το ζην των ακαδημαϊκών σε πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Yale, Columbia και Johns Hopkins, έχει δώσει στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να καρπωθούν ένα πνευματικό απροσδόκητο κέρδος.
Μια επιστολή, που εξετάστηκε από το Reuters, που υπογράφηκε τον Μάρτιο από 13 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, προέτρεψε την Επιτροπή της ΕΕ να κινηθεί γρήγορα για να προσελκύσει ακαδημαϊκά ταλέντα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ένα όργανο της ΕΕ που χρηματοδοτεί επιστημονικές εργασίες, είπε στο Reuters ότι θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό μετεγκατάστασης για τη χρηματοδότηση ερευνητών που μετακινούνται στην ΕΕ στα 2 εκατομμύρια ευρώ (2,16 εκατομμύρια δολάρια) ανά αιτούντα. Αυτό αφορά την κάλυψη του κόστους μετάβασης σε ευρωπαϊκό ίδρυμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία εργαστηρίου.
Στη Γερμανία, στο πλαίσιο των συνομιλιών του συνασπισμού για μια νέα κυβέρνηση, συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες έχουν εκπονήσει σχέδια για να προσελκύσουν έως και 1.000 ερευνητές, σύμφωνα με έγγραφα διαπραγματεύσεων από τον Μάρτιο που είδε το Reuters που παραπέμπουν στην αναταραχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΗΠΑ.
Το Reuters μίλησε σε 13 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα που ανέφεραν ότι παρατηρείται αύξηση των εργαζομένων που εδρεύουν στις ΗΠΑ που σκέφτονται να διασχίσουν τον Ατλαντικό, καθώς και μισή ντουζίνα ακαδημαϊκών με έδρα τις ΗΠΑ που σκέφτονται μια μετάβαση στην Ευρώπη.
«Η κανονιστική αβεβαιότητα, οι περικοπές χρηματοδότησης, οι περιορισμοί στη μετανάστευση και η μειωμένη διεθνής συνεργασία δημιουργούν μια τέλεια καταιγίδα για τη διαρροή εγκεφάλων», δήλωσε ο Γκρέι Μακ Ντάουελ στην αμερικανική εταιρεία ψηφιακών συμβούλων Capgemini Invent.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση αναλύει τις ερευνητικές επιχορηγήσεις και δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση για τομείς που ενδέχεται να αποφέρουν επιστροφές στους φορολογούμενους «ή κάποιου είδους ουσιαστική επιστημονική πρόοδο». Οι περικοπές του NOAA σχεδιάστηκαν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ικανότητάς του να εκτελεί τα καθήκοντά του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ευρωπαϊκό μομέντουμ
Ωστόσο, η προσέλκυση ταλέντων των ΗΠΑ στην Ευρώπη απαιτεί κάτι περισσότερο από καλή θέληση. Απαιτεί χρήματα.
Για δεκαετίες, η Ευρώπη υστερεί πολύ πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις επενδύσεις στις θέσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι συνολικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην ΕΕ μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, πανεπιστημίων και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών το 2023 ήταν 381 δισεκατομμύρια ευρώ (411 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat – της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια χρονιά, η συνολική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπολογίστηκε σε 940 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Επιστημών και Μηχανικής, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που παρέχει δεδομένα για την απόδοση της επιστήμης και της μηχανικής στις Η.Π.Α.
Και ενώ το πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το Χάρβαρντ, έχει κληρονομιά αξίας 53,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό του πλουσιότερου της Βρετανίας, της Οξφόρδης, είναι μόνο 8,3 δισεκατομμύρια λίρες (10,74 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ένας ακαδημαϊκός και ειδικός στον ακαδημαϊκό χώρο είπε, ακόμη και με μια συντονισμένη και ουσιαστική προσπάθεια, η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να ανατρέψει αυτό το πλεονέκτημα δαπανών.
«Δεν προβλέπω ταχεία δημιουργία πρόσθετης επιστημονικής ικανότητας που θα μπορούσε να ταιριάζει με αυτό που έχουν τώρα οι ΗΠΑ… εδώ και αρκετές δεκαετίες», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Οπενχάιμερ, καθηγητής Γεωεπιστημών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πρίνστον.
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ακόμη και με τις περικοπές, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη παγκοσμίως χρηματοδότηση για την έρευνα, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη δεν πρόκειται και δεν μπορεί να καλύψει το κενό».
Δεκάδες επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνοντας τους συνομηλίκους να παραμείνουν στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν ότι ορισμένα μειονεκτήματα μπορεί να τους αποτρέψουν από το να μετακινηθούν.
Ο Μάικλ Όλεσεν, διευθυντής ενός προγράμματος πρόληψης λοιμώξεων για ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι τα γλωσσικά εμπόδια ήταν ένα πιθανό μειονέκτημα, όπως και οι άγνωστοι νόμοι και οι πρακτικές απασχόλησης.
Ο μισθός είναι άλλος. «Η εντύπωσή μου είναι ότι θα πληρωνόμουν πολύ λιγότερο ως αναισθησιολόγος στην Ευρώπη», είπε ο Χόλντεν Γκρόουβ, Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). «Είναι μια τεράστια δοκιμασία να αλλάξεις».
«Τεράστια ευκαιρία»
Ωστόσο, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης αισθάνονται ότι η στάση της κυβέρνησης Τραμπ έχει βάλει τον άνεμο στα πανιά τους.
«Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επί του παρόντος ωμή βία κατά των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι ερευνητές από την Αμερική να επικοινωνούν τώρα με την Ευρώπη», δήλωσε αυτό το μήνα ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. «Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς».
Ο Τζον Τάτιλ, Αμερικανός καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, αξιολογεί τις επιλογές του. Δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για νέα χρηματοδότηση για προγραμματισμό πέραν του 2027, επειδή οι αιτήσεις επιχορήγησης έχουν πλέον παγώσει.
Το εργαστήριο των 17 ατόμων που διευθύνει λαμβάνει περίπου τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησής του από το NIH, όπου η κυβέρνηση Τραμπ έχει προβλέψει σημαντικές περικοπές.
«Η Ευρώπη είναι το προφανές, γιατί είναι ο άλλος κόμβος βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο», είπε ο Τάτιλ, ο οποίος κατάγεται από το Μέιν, προσθέτοντας ότι σκέφτεται μια μετακόμιση με τη γυναίκα και την κόρη του.
Το Πανεπιστήμιο Aix Marseille στη Γαλλία είπε στο Reuters ότι είχε ενδιαφέρον από 120 ερευνητές σε ιδρύματα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της NASA και του Stanford, για ένα πρόγραμμα «ασφαλούς χώρου για την επιστήμη» ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προσέλκυση προσωπικού των ΗΠΑ από τομείς όπως η υγεία, η LGBT+ ιατρική, η επιδημιολογία και η κλιματική αλλαγή.
«Οι συνάδελφοί μας φοβήθηκαν…Ήταν καθήκον μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων”, είπε ο διευθυντής του πανεπιστημίου Έρικ Μπέρτον, σημειώνοντας ότι 10 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια επικοινώνησαν μαζί του σχετικά με την έναρξη παρόμοιων προγραμμάτων.
Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα ταμείο για να προσελκύσει κορυφαίους ξένους επιστήμονες και να ενισχύσει τους στόχους της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Eppo Bruins σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο στις 20 Μαρτίου.
Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει σχέδια για περικοπή μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος του Eindhoven Tech University Robert-Jan Smits δήλωσε στο Reuters ότι η προσέλκυση επιστημόνων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί.
Τα αδελφά πανεπιστήμια του Βελγίου Vrije Universiteit Brussel και Université Libre de Bruxelles έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει τους ερευνητές που εδρεύουν στις ΗΠΑ να υποβάλουν αίτηση για 36 μεταδιδακτορικές θέσεις. Και το Ίδρυμα Alexander von Humboldt, το οποίο προωθεί την ανταλλαγή κορυφαίων επιστημόνων στη Γερμανία, σχεδιάζει να αυξήσει τα προγράμματά του κατά περίπου 20%.
Το Ινστιτούτο Grantham στο Imperial College του Λονδίνου, το οποίο ειδικεύεται στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, δημιουργεί τουλάχιστον δύο ακόμη ερευνητικές θέσεις για ερευνητές για το κλίμα από τις ΗΠΑ και έχει ήδη δει μια σαφή άνοδο στις αιτήσεις, δήλωσε ο Διευθυντής Έρευνας του, Joeri Rogelj.
Η Σάρα Βάισμπεργκ, βιολόγος αλιείας στην Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας, που εδρεύει στο Γουντς Χόλε της Μασαχουσέτης, είπε ότι απολύθηκε στις δοκιμαστικές περικοπές του Φεβρουαρίου και έκτοτε της προσφέρθηκε δουλειά στην Ευρώπη.
«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να πάω [την καριέρα μου] στην Ευρώπη», είπε στο Reuters. «Τώρα, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σκεφτώ έτσι».
Πηγή: Reuters