Στην ανάγκη επίδειξης ενότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να «υπερβούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο από τους παλιούς εχθρούς, αλλά αιφνιδίως από τους καλύτερους φίλους μας» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέας Κιντλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Δρόσο, ο κ. Κιντλ τόνισε αναφορικά με τις πολλαπλές προκλήσεις, πως «αυτή είναι μόνο η αρχή της λίστας των προκλήσεων. Εννοώ, έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τώρα με τη νέα μας κυβέρνηση ή την επόμενη κυβέρνηση, ως Γερμανία, έχουμε μια φάση οικονομικής στασιμότητας και σχεδιάζουμε να κοιτάξουμε προς τα εμπρός όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε, και όλοι το λένε αυτό, είναι περισσότερη ενότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είμαστε ένας ισχυρός οικονομικός και πολιτικός παράγοντας, αλλά πρέπει και να το δείξουμε αυτό. Έτσι, προκειμένου να υπερβούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο από τους παλιούς εχθρούς, αλλά αιφνιδίως από τους καλύτερους φίλους μας, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει να είμαστε σε θέση να βρούμε έναν τρόπο για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα. Διότι ως μόνος σημαντικός παράγοντας, είναι η ευκαιρία μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».
«Εξακολουθούμε να εξαρτώμεθα από τις ΗΠΑ σε αμυντικά ζητήματα»
Αναφορικά με τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο Γερμανός πρέσβης τόνισε πως ελπίζει ότι η Ευρώπη «δεν είναι μόνη της, γιατί ό,τι κάνουμε, ό,τι θέλουμε να κάνουμε αναφορικά με τον επανεξοπλισμό, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειαζόμαστε χρόνο, ειδικά σε αμυντικά θέματα. Χρειαζόμαστε χρόνο για να αναπτυχθούμε και επομένως εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τους εταίρους μας. Εξακολουθούμε να εξαρτώμεθα από τις ικανότητες και τις δυνατότητες που φέρνουν οι Αμερικανοί στο παιχνίδι και προφανώς πρέπει να εργαστούμε και στα δύο αυτά μέτωπα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δική μας βιομηχανία, πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανία των φίλων μας, της Ουκρανίας, αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν στενότερα με τις ΗΠΑ για να μην μας αφήσουν μόνους στην καταιγίδα».
Όσον αφορά την ευκαιρία ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης να παράσχει μία δυνατότητα ανασύνταξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Κιντλ τόνισε πως «αυτό που πρότεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές Μαρτίου με την πρωτοβουλία ReArm και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας και, στη συνέχεια, δύο εβδομάδες αργότερα, με τη Λευκή Βίβλο για την ανάπτυξη της άμυνας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα συζητηθεί φυσικά τις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες και έχει συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μας δίνει μια δυναμική, μας δίνει μια ισχυρή ώθηση προς την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας που θα έπρεπε να είχαμε να κάνουμε ήδη στο παρελθόν, αλλά τώρα αρχίζουμε να το κάνουμε».
«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ειδική πλειοψηφία για τις περισσότερες αποφάσεις »
Για το πρόβλημα της Ευρώπης να μην έχει μια ενιαία φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά διαφορετικές εθνικές ατζέντες, ο Γερμανός πρέσβης υπογράμμισε πως «προσωπικά, έχω εργαστεί στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για επτά χρόνια ως μια από τις δουλειές μου και πάντα διαπίστωνα ότι στο ευρύ κοινό η άποψη περί διαφορετικών απόψεων και διαφορετικής πολιτικής έχει υπερεκτιμηθεί: γιατί στο 95% των θεμάτων συμφωνούμε πλήρως. Δεν είναι πολύ σημαντικό, αλλά φυσικά έχετε δίκιο, σε ορισμένα από τα αποφασιστικά ζητήματα έχουμε μερικές φορές διαφορετικές απόψεις. Μία από τις προτάσεις μας, μία από τις φιλοδοξίες μας είναι να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αποτελεσματική και πιστεύουμε ότι ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό θα ήταν να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία περισσότερες ή μεγαλύτερο ποσοστό αποφάσεων.
Όσον αφορά το βέτο, τόνισε πως συμφωνεί για την κατάργησή τους σε τομείς, όπως «ειδικά στην άμυνα και στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων πρέπει να υπάρξει συναίνεση, εκτός από πολύ λίγα μικρά θέματα. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να πιέσουμε για αυτό. Ειδικά αν θέλουμε να διευρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση κι επειδή πρόκειται για διαδικασία διεύρυνσης και περιμένουμε πολλά από τις υποψήφιες χώρες. Πρέπει να κάνουν τα πάντα κατά 100% πριν καν ενταχθούν. Αλλά και εμείς, εμείς οι ίδιοι, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε αυτά τα πράγματα. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι σημαντικό να εισαγάγουμε την ιδέα της ειδικής πλειοψηφίας και αυτή είναι η στιγμή, αυτή είναι μια ευκαιρία για να το κάνουμε».
«Ατυχές, μια χώρα να παίρνει “ρεπό”, σε θέματα που χρειάζεται ενότητα»
Όσον αφορά τις στάσεις χωρών που είναι απέναντι στην ενιαία ευρωπαϊκή θέση, ο κ. Κίντλ τόνισε πως «είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι σε έναν τομέα πολιτικής όπου πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όπου πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να έχουν το ίδιο σενάριο απειλής, το ίδιο αίσθημα απειλής, μια χώρα παίρνει “ρεπό”, κατά κάποιον τρόπο. Πιστεύω λοιπόν ότι ιδανικά θα βρούμε έναν τρόπο να συμπεριλάβουμε αυτήν τη χώρα και να την κάνουμε να ενδιαφερθεί αρκετά, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να βρούμε, όπως βρήκαμε και στο παρελθόν, άλλους τρόπους για να το κάνουμε αυτό. Αν κοιτάξετε τον συνασπισμό των πρόθυμων ή κάποιο άλλο παράδειγμα όπως στέλνοντας κάποιο άτομο “στην τουαλέτα” (ΣτΣ, όπως έγινε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν) ώσπου να υπάρξει συναίνεση, κάτι τέτοιο.
«Η Ρωσία θα θέσει σε δοκιμασία το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ»
Όσον αφορά το μέλλον στις γερμανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γερμανός πρέσβης τόνισε «πρώτα απ’ όλα σκέφτομαι πώς θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου. Αυτό παραμένει μία εικασία, επειδή οι κόκκινες και των δύο γραμμές είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη. Έτσι είναι δύσκολο να σκεφτούμε αυτό το τέλος του πολέμου αυτή τη στιγμή. Αλλά είναι προφανές για εμάς και αυτό εκτιμούμε, ότι η Ρωσία δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένη με το τέλος του πολέμου. Υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση από την πλευρά μας και πιστεύουμε ότι έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία θα θέσει σε δοκιμασία το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Θα δοκιμάσει τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ ως συμμαχία αντιμετωπίζει απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό. Και ήδη είναι σαφές ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιτεθεί ακόμη και στα κράτη μέλη, όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά με υβριδικά μέσα, με παραπληροφόρηση, με ό,τι θέλετε. Επομένως, δεν περιμένουμε από τη Ρωσία να είναι ικανοποιημένη με οποιαδήποτε συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά περιμένουμε από αυτήν να δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές του ΝΑΤΟ, ειδικά το Άρθρο 5. Είναι πιθανό και θα δούμε αν όλες οι άλλες χώρες θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στο παρελθόν, διακόψαμε τις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία κατά 100% μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην προτεραία κατάσταση. Σχεδιάζουμε εντελώς διαφορετικά τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Η Γερμανία θέλει να επιστρέψει στην ανάπτυξη
Όσον αφορά τις αρνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της Γερμανίας ο κ. Κίντλ τόνισε πως «αυτό που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τις απειλές του και την εφαρμογή των δασμών είναι ένα πολύ κακό πράγμα. Δεν βοηθάει κανέναν. Δεν βοηθά τους Αμερικανούς και είναι ένας λόγος για τον οποίο απέσυρε τα μέτρα ή τα αναβάλλει προς το παρόν, επειδή αντιμετώπισε δυσφορία κι από τους δικούς του ανθρώπους. Επομένως, αυτό δεν είναι καθόλου καλό πράγμα. Βλάπτει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, αλλά και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους στον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πιο ευάλωτοι. Είναι μια παγκόσμια επίθεση, οπότε φυσικά αυτό δεν είναι καλό και πρέπει, αν αυτό συνεχιστεί ή αν επιστρέψουν οι δασμοί μετά την αναβολή τους, να υπολογίσουμε ότι θα έχουμε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα με την νέα μας κυβέρνηση για να αυξήσουμε την ανάπτυξη, επιστρέφοντας με επενδύσεις και ούτω καθεξής.
Όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής μετά τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, ο κ. Κιντλ υπογράμμισε πως «τα δύο κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση κατέληξαν χθες σε συμφωνία συνασπισμού. Τώρα εξετάζεται από τα κόμματα, όλα θα πρέπει να συμφωνήσουν και ούτω καθεξής, αλλά ανυπομονούμε για μια ομαλή διαδικασία. Αυτή θα ήταν μια από τις συντομότερες και ταχύτερες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης μετά από εκλογές. Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι και το ελπίζω και μάλιστα ξέρω ότι η κυβέρνηση αισθάνεται την ευθύνη και τις προσδοκίες, που προέρχονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και από άλλους. Ειδικά από εμάς ως ανθρώπους, ως πολίτες, ότι αυτό γίνεται πραγματικότητα και το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Έτσι, η συμφωνία συνασπισμού, που είναι ένα έγγραφο άνω των 140 σελίδων, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, είναι μια συνέχεια της πολιτικής μας που είχαμε εδώ και πολύ καιρό. Δεν αναμένουμε να αλλάξει αυτό, υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα.
Σχεδιάζεται να έχουμε ένα εθνικό συμβούλιο ασφαλείας. Αυτό λοιπόν είναι ένα ενδιαφέρον θεσμικό ζήτημα, είναι κάτι καινούργιο. Και για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών θα καθοδηγείται από έναν υπουργό προερχόμενο από τους Χριστιανοδημοκράτες, οπότε αυτό είναι επίσης καινούργιο. Ανυπομονούμε λοιπόν για αυτό. Σε όλα τα άλλα θέματα η κεντρική ιδέα είναι να έχουμε μια κυβέρνηση φιλική προς την οικονομία, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Και ξέρετε, αλλάξαμε μάλιστα το Σύνταγμά μας μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, προκειμένου να επιτρέψουμε περισσότερες αμυντικές δαπάνες και προφανώς στοχεύουμε ιδιαίτερα στις υποδομές και ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα».
Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς