Ετοιμος και πρόθυμος να συνάψει μία συμφωνία με την Κίνα για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου δηλώνει πο ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα ήθελα πάρα πολύ να συνάψουμε μια συμφωνία» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ήταν ανοιχτή στον Τύπο και μόλις 2 ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος διευκρίνιζε ότι η συνολική δασμολογική επιβάρυνση της Κίνας είναι -εν τέλει- 145% και όχι 125% που είχε ανακοινωθεί χθες.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ακόμη ότι «η μετάβαση» που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του θα έχει «ένα τίμημα» και θα προκαλέσει «προβλήματα».
«Η μετάβαση θα έχει ένα κόστος και θα προκαλέσει προβλήματα, όμως στο τέλος, θα είναι ένα καλό πράγμα», ανέφερε ο κ. Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι η διευθέτηση των διαφορών με τις διάφορες χωρες θα επιφέρει περισσότερη ηρεμία στις εμπορικές πολιτικές.
Στο 145% η συνολική επιβάρυνση
Νωρίτερα, προεδρικό διάταγμα του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκε σήμερα, παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα δασμολογική «επίθεση» εναντίον της Κίνας, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη.
Οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στο 145%, αναφέρεται στο διάταγμα
Σύμφωνα με το διάταγμα, που επιβεβαιώνει επίσης την αναστολή δασμών σε άλλες χώρες, οι δασμοί 125% που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Κίνας προστίθενται στους δασμούς 20% που ήδη επιβάλλονταν από τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης φεντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς που προκάλεσε μια σοβαρή υγειονομική κρίση στη χώρα. Προστίθενται επίσης στους δασμούς, που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ, πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Εν ολίγοις το 125% που ανακοινώθηκε χθες είναι εξ ολοκλήρου ανταποδοτικό και άρα προστιθέμενο στο 20% φεντανύλης, μας δίδει 145%.
Σφοδρή κριτική της πρώην υπουργού Οικονομικών Γέλεν στον Τραμπ
«Πυρά» κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα η πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι οι οικονομικές πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου είναι ο «χειρότερος αυτοτραυματισμός» που έχει κάνει κυβέρνηση σε μια εύρυθμα λειτουργούσα οικονομία.
Η Γέλεν, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), έκανε τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις της μετά τη λήξη της θητείας της ως υπουργός Οικονομικών στην προκάτοχη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Στη συνέντευξη της στο CNN International η πρώην υπουργός τόνισε ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η απειλή της χρηματοπιστωτικής αστάθειας που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών των αμερικανικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες ήταν αυτή που πιθανότατα ώθησε τον Τραμπ να κάνει μεταστροφή και να παγώσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών που είχε επιβάλει σε δεκάδες χώρες, εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα εν μέσω της χρηματοοικονομικής αναταραχής που προκλήθηκε από τους δασμούς Τραμπ, οδηγώντας τους επενδυτές να θέτουν υπό αμφισβήτηση το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου που έχουν τα αμερικανικά ομόλογα.
«Οι δασμοί οδήγησαν hedge funds υψηλής μόχλευσης που έχουν στην κατοχή τους αμερικανικά ομόλογα να αρχίσουν να πωλούν αμερικανικά ομολόγα που έχουν στην κατοχή τους και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να αρχίσει να προκαλεί οικονομική αστάθεια αν υπάρξουν μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων», τόνισε. «Οπότε από όσα μπορώ να καταλαβαίνω αυτό ήταν κάτι που επηρέασε τον πρόεδρο Τραμπ να τον οδηγήσει να παγώσει τους αμοιβαίους δασμούς και αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να προκαλέσει ανησυχία».