Σε ερωτήματα για το πώς η πολιτική, η ασφάλεια και η ενεργειακή πολιτική διαμορφώνουν τη γεωπολιτικές σχέσεις των χωρών της Μεσογείου και των χωρών της Μέσης Ανατολής, κλήθηκαν να απαντήσουν, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Ταγματάρχης Tamir Hayman, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, η Dr. Ebtesam Al-Ketbi, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής των Εμιράτων (EPC) και ο κ. Mohammed Baharoon, Γενικός Διευθυντής του Dubai Public Policy Research Center.
«Το 2024 γίναμε μάρτυρες περιφερειακών και παγκόσμιων αλλαγών που αναδιαμόρφωσαν το στρατηγικό μας περιβάλλον. Στην παγκόσμια σκηνή, η κύρια αλλαγή ήταν η εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και περιφερειακά ο πόλεμος στη Γάζα και οι αλλαγές στη Συρία και τον Λίβανο», ανέφερε ο συντονιστής ανοίγοντας τη συζήτηση.
«Σημαντική η σύνδεση του Ισραήλ, με τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας- Μέσης Ανατολής – Ευρώπης»
«Οι αλλαγές στη Συρία και τον Λίβανο επηρεάζουν χερσαίους διαδρόμους όπως τον διάδρομο «India -Middle East – Europe Economic Corridor» (IMEC) (σσ: Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης) υπό το φως των νέων συνθηκών στη Συρία αλλά και του πολέμου στο Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Tamir Hayman. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η περιφερειακή σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας, όπως και ότι ο IMEC είναι ζωτικής σημασίας διάδρομος για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και ίσως θα πρέπει να συμπεριλάβει και το Ισραήλ.
«Νομίζω ότι αν συνδεθεί το Ισραήλ με το διάδρομο, θα υπάρξει προστιθέμενη αξία στο εγχείρημα καθώς θα συνδεθεί ένας κόμβος προηγμένης τεχνολογίας και ένα έθνος με κουλτούρα καινοτομίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τη στρατηγική του Ισραήλ στη Συρία, ο κ. Hayman, αναρωτήθηκε ποια είναι η νέα στρατηγική του Ισραήλ έναντι της νέας Συρίας, είπε ότι οι Ισραηλινοί περιμένουν το χειρότερο, προσπαθώντας να επηρεάσουν για το καλύτερο, παίρνοντας πρώτα απ ‘όλα τον έλεγχο των τακτικών περιοχών και αποδυναμώνοντας όσο είναι δυνατόν στρατιωτικά τη Συρία.
«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην εξελισσόμενη κατάσταση, ελπίζουμε με τη βοήθεια των παγκόσμιων δυνάμεων, της Ευρώπης και ΗΠΑ, να αποτρέψουμε τους Ισλαμιστές. Αυτή είναι η στρατηγική μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη σε εξέλιξη.
«Ο ρόλος της Τουρκίας ως “κομμάτι” του διαδρόμου θα μπορούσε να είναι μία λύση για τις εντάσεις»
Η κα. Ebtesam Al-Ketbi, είπε ότι η περιφερειακή σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας και τόνισε ότι η συνδεσιμότητα του Μεσογειακού Κόλπου είναι κάτι περισσότερο από μια υλικοτεχνική φιλοδοξία.
«Θα ήθελα να κάνω ένα βήμα πίσω επειδή αναφέρατε την παγκόσμια ατζέντα συνδεσιμότητας και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα. Η παγκόσμια ατζέντα συνδεσιμότητας είναι στην πραγματικότητα κάτι λίγο περισσότερο από μια αλλαγή των δομών του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο μακριά από τη γεωπολιτική. Ο IMEC είναι μια σύνδεση μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης, αλλά είναι επίσης μια διηπειρωτική σύνδεση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μεταξύ νέων και παλαιών αγορών, μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Είναι η διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, η κίνηση των ανθρώπων, η κίνηση του χρήματος και φυσικά η κίνηση των πληροφοριών και της γνώσης. Πολλοί άνθρωποι το είδαν ως μία τριμερή συμφωνία αλλά στη πραγματικότητα είναι μία μια σύνδεση μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του παγκόσμιου Νότου, τη στιγμή που η πόλωση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», ανέλυσε και συμπλήρωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως «κομμάτι» του διαδρόμου θα μπορούσε να είναι μία λύση στην επίλυση εντάσεων στην περιοχή της Μεσογείου.
«Ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή συνεργασία αν ο Τραμπ επιλέξει την εσωστρέφεια»
Ο κ. Mohammed Baharoon ξεκίνησε σχολιάζοντας τον παράγοντα Ντόναλντ Τραμπ στη Τουρκία. «Υπάρχουν τρία έθνη που θεωρούν τον εαυτό τους ως γνήσιες αρχαίες ριζωμένες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής: η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ. Αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό. Συντονιστής όλων αυτών μπορεί να γίνει ο αραβικός κόσμος και βασικά τα πιο μετριοπαθή κράτη του Αραβικού Κόλπου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν το IMEC συνδέει στρατηγικά τα κράτη του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Ισραήλ, αυτό δημιουργεί μία σχέση σταθερότητας», τόνισε.
«Η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, στην περίπτωση που ο Τραμπ επιλέξει την εσωστρέφεια των ΗΠΑ και όχι την εξωστρέφεια και γι αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας συνδυάζοντας προστιθέμενες αξίες σε αυτήν την υποδομή», συνέχισε. Είπε επίσης, ότι η επανασύνδεση της Μέσης Ανατολής μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ του παγκόσμιου Νότου και της Ευρώπης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Yoel Guzansky, Ανώτερος Ερευνητής και Επικεφαλής του Gulf Program, Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας.
Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς