Skip to main content

Τουρκία: Πρώτη συνάντηση Ερντογάν με στελέχη του φιλοκουρδικού DEM εν μέσω ειρηνευτικών προσπαθειών

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Παρόντες στη συνάντηση διάρκειας 1,5 ώρας ήταν επίσης ο αρχηγός πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν και ο Εφκάν Αλά, αντιπρόεδρος του AKP

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την Πέμπτη μια πρώτη συνάντηση με φιλοκούρδους πολιτικούς που εργάζονται για να τερματιστεί η 40χρονη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων μαχητών.

Ο Ερντογάν συνάντησε τους Περβίν Μπουλντάν και Σίρι Σουρέγια Οντέρ, κοινοβουλευτικούς εκπρόσωποι του Κόμματος για την Ισότητα των Λαών και τη Δημοκρατία, ή DEM, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Ήταν μια πολύ θετική συνάντηση, πήγε καλά. Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», είπε ο Όντερ. Πριν από τη συνάντηση ο Όντερ είπε ότι θα παρουσιάσουν την τρέχουσα κατάσταση των ειρηνευτικών συνομιλιών στον Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύουν ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων θα αυξηθεί.

Παρόντες στη συνάντηση διάρκειας 1,5 ώρας ήταν επίσης ο αρχηγός πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν και ο Εφκάν Αλά, αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν.

«Αφοπλισμό του PKK» ζήτησε ο Ερντογάν

Η Μπουλντάν και ο Όντερ ήταν μεταξύ εκείνων που επισκέφτηκαν τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα πλαίσιο για τον τερματισμό των μαχών που έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του οποίου το PKK έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τα περισσότερα δυτικά κράτη, ζήτησε τη διάλυση και τον αφοπλισμό της ομάδας στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέρες αργότερα το PKK ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός.

Το PKK ζήτησε να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν από τη φυλακή του νησιού όπου κρατείται από το 1999 για να «διευθύνει και να εκτελέσει προσωπικά» ένα συνέδριο του κόμματος που θα οδηγούσε στη διάλυση της ομάδας.

Ο Ερντογάν εκείνη την εποχή περιέγραψε τις εξελίξεις ως «ευκαιρία να γίνει ένα ιστορικό βήμα προς την κατάρριψη του τείχους του τρόμου» μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Έκτοτε ελάχιστη συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί, με την κυβέρνηση να μην προσφέρει δημόσια κίνητρα ή προτάσεις στο PKK. Αντίθετα, ο τουρκικός στρατός συνέχισε την εκστρατεία του κατά των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ συριακές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία πολεμούν μαχητές που συνδέονται με το PKK στη βορειοανατολική Συρία.

Κατάπαυση πυρός

Η κατάπαυση του πυρός του PKK ήρθε στο πλαίσιο θεμελιωδών αλλαγών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης της εξουσίας στη γειτονική Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, την αποδυνάμωση του μαχητικού κινήματος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ακολούθησε επίσης δικαστικές πιέσεις στο κόμμα DEM, με αρκετούς από τους δημάρχους του να απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους τους τελευταίους μήνες και να αντικατασταθούν από κυβερνητικούς διορισμένους.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο κύριος στόχος της προσπάθειας συμφιλίωσης είναι η κυβέρνηση του Ερντογάν να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Κούρδων για ένα νέο σύνταγμα που θα του επέτρεπε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028, όταν λήγει η θητεία του.

Η κατάπαυση του πυρός είναι το πρώτο σημάδι μιας σημαντικής πρόοδο μετά τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του PKK και της Άγκυρας το καλοκαίρι του 2015.

Πηγή: AP