H διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας για το ρόλο του ηγέτη στη παγκόσμια τάξη αλλά και ο σημαντικός ρόλο της Ταϊβάν συζητήθηκαν στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 9- 12 Απριλίου.
O κ. Akio Takahara, Distinguished Visiting Professor, Tokyo Woman’s Christian University, και Emeritus Professor του Tokyo University, ανέφερε ότι ζούμε σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων και με μία Κίνα που θέλει να αποκτήσει τον ρόλο του ηγέτη. Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Κίνας διαδραματίζει η Ταϊβάν, η οποία δίνει τη πολυπόθητη πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Κίνας κατά της Ταϊβάν θα δημιουργήσει σημαντικές ανισοροπίες και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις στέλνουν πλήθος πλοίων στην περιοχή. Όσον αφορά στην Ευρώπη, η σχέση Κίνας και Ρωσίας έχει σημαντικό ρόλο καθώς η συμμαχία αυτή είναι απαραίτητη στις ηγεμονικές βλέψεις της Κίνας, η οποία θέλει να επικρατήσει στη μάχη κατά του ισχυρότερου ανταγωνιστή της που είναι οι ΗΠΑ.
Ισότητα στις σφαίρες επιρροής
Έκανε, δε, και επίκληση στην τήρηση των κανόνων της παγκόσμιας τάξης, τονίζοντας ότι η Κίνα πιέζει για ισότητα μεταξύ των σφαιρών επιρροής. Για τη στάση των ΗΠΑ σχολίασε ότι ναι μεν ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι θα προστατέψουν την Ταϊβάν, αλλά κανείς δε ξέρει τι ακριβώς σκέφτεται ο Πρόεδρος Τραμπ.
Ο Καθηγητής Στρατηγικής, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κ. Αθανάσιος Πλατιάς, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και την προσπάθεια απεξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από την κινεζική.
Για την Κίνα, επεσήμανε, ότι είναι σε ανοδική πορεία και έχει ως στόχο να απομακρύνει τις ΗΠΑ από την κορυφή οικονομίας, ενώ επιδιώκει να ελέγξει την Ευρασία και για αυτό δημιουργεί μία συμμαχία με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Το κέντρο βάρους στη ναυτιλία
Όπως εξήγησε, το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί επομένως πλέον στη ναυτιλία και οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι οι επικίνδυνες περιοχές είναι οι θαλάσσιες αγωγοί γύρω από την Ευρασία, οι οποίες είναι σε πολεμική σύρραξη. Πλέον τα πλοία αποτελούν απειλή και ως εκ τούτου οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν «οπλοποιηθεί», σύμφωνα με το καθηγητή.
Όσον αφορά στην οικονομική απεξάρτηση, ο κ. Πλατιάς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να μεταφέρουν τη βιομηχανία τους στην Κίνα και τώρα ανησυχούν ότι η κατάσταση γύρισε εναντίον τους. Για αυτό το λόγο έχουν στραφεί στους δασμούς για να δημιουργήσουν αντικίνητρα για επενδύσεις στην Κίνα, σημείωσε. Στόχος της τακτικής αυτής είναι η παραγωγή να επιστρέψει στις ΗΠΑ ή σε γειτονικά κράτη όπως ο Καναδάς και το Μεξικό και αν δεν επιτευχθεί αυτό τότε να υπάρξει τουλάχιστον σε φιλικά κράτη, όπως οι Ιαπωνία, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, υπογράμμισε ο κ. Πλατιάς.
Τα δεδομένα δείχνουν προς την Κίνα
Για την παγκόσμια τάξη, τόνισε, πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα δύο υπερδυνάμεις που είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να «γέρνουν την πλάστιγγα» προς την πλευρά της Κίνας λόγω της αυξημένης σημασίας των στόλων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανασφάλεια και πλέον τα μικρότερα κράτη θα πρέπει να μάθουν πως να ζουν με αυτή, κατέληξε.
Μπορείτε να παρακολουθείτε live τις εργασίες του Φόρουμ.
Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς