Skip to main content

ΟΗΕ: Η επίθεση στη Κρίβι Ριχ συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

REUTERS/David Dee Delgado

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός

Η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Γαλλίας με φόντο την ρωσική επίθεση στο Κρίβι Ριχ.

Τα κράτη-μέλη ενημέρωσε για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία ενημέρωσε τα κράτη-μέλη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής του γραφείου Έκτακτης Ανάγκης (OCHA), Τομ Φλέτσερ.

Ο κ. Φλέτσερ ξεκίνησε σημειώνοντας ότι από την προηγούμενη ενημέρωση, «οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και να καταστρέφουν πολιτικές υποδομές». Επικεντρώθηκε στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην πόλη Κριβί Ριχ, όπου σκοτώθηκαν 18 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών, ενώ τραυματίστηκαν 75 ακόμη άτομα σε παιδική χαρά και κατοικημένη περιοχή. Όπως ανέφερε, ήταν «η πιο φονική επίθεση κατά παιδιών από τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». Ο κ. Φλέτσερ ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στις περιοχές Χερσώνα, Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Σούμι, μετρώντας πάνω από 90 θύματα αμάχων μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες από την επίσκεψη του στην Ουκρανία, αναφέροντας την αντοχή αλλά και «την εξάντληση, την οργή και την απόγνωση» των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Μάρτιο 2025 έχουν καταγραφεί 12.910 θάνατοι αμάχων, εκ των οποίων 682 παιδιά και σχεδόν 30.700 τραυματισμοί. Επισημαίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι «πιθανώς πολύ μεγαλύτερος». Επίσης 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ σχεδόν 7 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει αδύνατη για περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή.

Ο κ. Φλέτσερ τόνισε πως «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί ταχεία, ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» και απηύθυνε έκκληση για «ασφαλή και ταχεία πρόσβαση» στους πολίτες που τη χρειάζονται. Ανέφερε ότι στην Ουκρανία «το 50% των γεννήσεων είναι πρόωρες» από την αρχή του πολέμου, αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο για την υγεία των μητέρων και των νεογνών.

Η έμφυλη βία, ανέφερε, έχει αυξηθεί κατά 36%, ενώ οι εκτοπισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας αγγίζει τα 13 εκατομμύρια, με γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες να αποτελούν την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ 290 οργανώσεις παρείχαν βοήθεια σε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2025, αλλά τόνισε ότι «μόνο το 17%» των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Απόκρισης έχει εξασφαλιστεί. Λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, «αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε κρίσιμα προγράμματα» τόνισε.

Ο κ. Φλέτσερ χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές υποδομές και τις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε συμφωνία.

Ο κ. Φλέτσερ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης.

EE: Θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Ο πρέσβης Σταύρος Λαμπρινίδης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας το πρόσφατο πλήγμα στην Κριβί Ριχ, ως «το πιο φονικό πλήγμα με θύματα παιδιά από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής το 2022».

Τόνισε ότι η «εκστρατεία συστηματικών αεροπορικών επιθέσεων της Ρωσίας… παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσει αμέσως». Επικαλέστηκε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημειώνοντας πως «η χρήση εκρηκτικών όπλων ευρείας περιοχής από τη Ρωσία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή… καταδεικνύει απερίσκεπτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή».

Η ΕΕ δήλωσε σαφώς ότι «η Ρωσία και η ηγεσία της πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για την επίθεση στην Ουκρανία και για άλλα σοβαρότατα εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε τη στήριξη της σε μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, και επισήμανε ότι η Ουκρανία έχει «εκφράσει την ετοιμότητα της να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις», σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία θέτει «προϋποθέσεις για μερική κατάπαυση του πυρός».

Απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία να «δείξει τη βούλησή της για ειρήνη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ενώ υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, ούτε διαπραγματεύσεις που να αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Ευρώπη».

Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί και με την απαιτούμενη ένταση», ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ελλάδα: Ανησυχία για τις εντεινόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για παύση των επιθέσεων σε αμάχους και υποδομές έχουν «εντελώς αγνοηθεί».

Καταδίκασε την επίθεση της 4ης Απριλίου στην Κριβί Ριχ και τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις «απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εάν στρέφονται κατά αμάχων, ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου*».

Η Ελλάδα καταδίκασε όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων και κάλεσε τη Ρωσία να «παύσει αμέσως όλες τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και κρίσιμες υποδομές». Επισήμανε ότι η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο πρέπει να συνοδεύεται από «λογοδοσία για τους δράστες και δικαιοσύνη για τα θύματα» και πως τα εγκλήματα πολέμου «πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά από τα αρμόδια διεθνή όργανα».

Αναφέρθηκε θετικά στις επαφές στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτές θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός. Χαιρέτισε τη συμμετοχή της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι «η Ρωσία δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός».

Τόνισε τη σημασία εφαρμογής της «30ήμερης κατάπαυσης του πυρός σε ενεργειακές υποδομές και στην ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την ελευθερία ναυσιπλοΐας «θα αποτελέσει καθοριστική συμβολή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και στις εφοδιαστικές αλυσίδες».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σέκερης υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης «από μία εύθραυστη και μερική κατάπαυση του πυρός σε μία δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη». Μίλησε για την ανάγκη «μιας ειρήνης βασισμένης στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο και σε αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας», οι οποίες θα αποτρέψουν την επανάληψη του πολέμου.

Τέλος, επανέλαβε πως «η βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία απαιτεί την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, λόγω των περιφερειακών και παγκόσμιων συνεπειών του πολέμου».

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι ενέργειες του Κρεμλίνου δεν αντανακλούν επιθυμία για ειρήνη

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ην. Βασιλείου κ. Γούντγουορντ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να καθυστερεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, με τα δάχτυλα σταυρωμένα στην πλάτη και επιμένοντας σε μαξιμαλιστικούς όρους».

Πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του Κρεμλίνου δεν αντανακλούν καμία επιθυμία για ειρήνη που μπορώ να εντοπίσω. Είναι οι ενέργειες μιας κυβέρνησης που παραμένει αποφασισμένη να καταστρέψει την Ουκρανία».

ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να είναι εταίρος στο μονοπάτι προς την ειρήνη

H Αναπλ. Mόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ πρέσβης Ντόροθι Σέι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Τόνισε ότι για να επιτευχθεί ειρήνη, και οι δύο πλευρές πρέπει να «υλοποιήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις που ήδη έλαβαν στο Ριάντ», διότι αυτές «θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για επέκταση σε μια πιο ευρεία κατάπαυση του πυρός και διαπραγμάτευση για μόνιμη ειρήνη».

Απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να «δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποδείξουν την ειλικρίνεια τους για την ειρήνη».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να είναι εταίρος στο μονοπάτι προς την ειρήνη» ανέφερε και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες για ειρήνη και να αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια «διεύρυνσης ή παράτασης της σύρραξης».

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε διαπραγματεύσεις κακής πίστης ή παραβίαση δεσμεύσεων» τόνισε.

OHE: Επαναλαμβάνει την έκκληση για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι βαθύτατα ανήσυχος από τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων χτυπημάτων στο Χάρκοβο, τη Χερσώνα, το Ντνίπρο, καθώς και της θανατηφόρας επίθεσης της περασμένης εβδομάδας στο Κριβί Ριχ.

Η στόχευση επιθέσεων κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, αναφέρουν πηγές από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και οποιεσδήποτε τέτοιες επιθέσεις, οπουδήποτε και αν συμβαίνουν, πρέπει να τερματιστούν αμέσως.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκληση του για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την υποστήριξή μας σε ουσιαστικές προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη που θα υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Αμέσως μετά την επίθεση στο Κρίβι Ριχ εμείς, μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες και εταίρους στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και με τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό, παρείχαμε πρώτες βοήθειες και ψυχολογική υποστήριξη. Εμείς και οι εταίροι μας παραδώσαμε επείγοντα χειρουργικά υλικά σε τοπικά νοσοκομεία, οργανώσαμε ζεστά γεύματα και διανείμαμε άλλα υλικά» ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα Στεφάν Ντουζαρίκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ