Skip to main content

ΟΗΕ: Σχεδόν 7,7 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με την πείνα στο Νότιο Σουδάν

REUTERS/El Tayeb Siddig/File Photo

«Δεν υπάρχει κανένα καταφύγιο και η τροφή είναι κάτι το σπάνιο»

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι σχεδόν 7,7 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα στο Νότιο Σουδάν, ιδίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας όπου μαίνονται συγκρούσεις εδώ και εβδομάδες.

«Σχεδόν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με επίπεδα πείνας που ταξινομούνται ως «μια κρίση, μια επείγουσα κατάσταση ή μία καταστροφή», λέει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Program – WFP) σε ένα δελτίο Τύπου. «Αυτός ο αριθμός προσεγγίζει ρεκόρ», εκτιμά η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 3,1 εκατ. άνθρωποι στην πολιτεία του Άνω Νείλου

Περίπου 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πολιτεία του Άνω Νείλου (βορειοανατολικά), την πλέον πληγείσα από την κλιμάκωση μιας σύρραξης που «εντείνεται», σύμφωνα με το WFP.

Μεταξύ αυτών, 63.000 άνθρωποι βρίσκονται στη χειρότερη κατηγορία επισιτιστικής ανασφάλειας, διευκρίνισε μία εκπρόσωπος Τύπου του Προγράμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η πολιτεία του Άνω Νείλου υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες θέατρο συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ και ενός «Λευκού Στρατού», μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορείται από την εξουσία ότι συνεργάζεται με τον αντιπρόεδρο Ρικ Μασάρ. «Δεν υπάρχει κανένα καταφύγιο και η τροφή είναι κάτι το σπάνιο», δήλωσε ο Ριθ Γιαν Ούλανγκ, ηλικίας 32 ετών, ένας κάτοικος της πολιτείας, που απάντησε σε ερωτήσεις από το τηλέφωνο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Άλλοτε εξαρτιόμασταν από τα τρόφιμα που έφερναν οι έμποροι από την Αιθιοπία, όμως εξαιτίας της τωρινής κρίσης, έχουν όλοι φύγει», είπε αυτός ο πατέρας τεσσάρων παιδιών. «Οι άνθρωποι τώρα πίνουν το νερό από τους βάλτους».

Το Νότιο Σουδάν, όπου έχουν καταφύγει πολλοί Σουδανοί οι οποίοι έχουν φύγει από το γειτονικό Σουδάν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με τη χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και 20 χρόνια, με περισσότερα από 40.000 κρούσματα και σχεδόν 700 θανάτους που καταγράφηκαν μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Μαρτίου, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP