Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην παραθαλάσσια επαρχία Χοντάιντα, στο δυτικό τμήμα της Υεμένης, τους οποίους οι αντάρτες Χούθι αποδίδουν στις ΗΠΑ, άφησαν έξι νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και 16 τραυματίες.
«Ο αριθμός των μαρτύρων αυξήθηκε σε έξι (4 παιδιά και 2 γυναίκες) και 16 τραυματίες» στην «αμερικανική επίθεση», ανέφερε μέσω X ο Δρ. Ανίς αλ Ασμπάχι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης των Χούθι, τονίζοντας πως ο απολογισμός αυτός «υπόκειται σε αύξηση», καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες να ανασύρουν θύματα. Νωρίτερα, αναφερόταν σε 4 νεκρούς και 13 τραυματίες.
Το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στο κίνημα, μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες για «νεκρούς και τραυματίες» σε πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή αλ Χαουάκ στη Χοντάιντα. Πρόσθεσε πως ομάδες της πολιτικής άμυνας έφθασαν επιτόπου για να σβήσουν πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου σε μικρή απόσταση άκουσε τουλάχιστον τρεις αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις.
Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από το Αλ Μασίρα δείχνει κόσμο να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις, πολίτες να βγάζουν τραυματίες από τα συντρίμμια και να τους μεταφέρουν σε ασθενοφόρα και μεγάλες υλικές καταστροφές.
Το δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι «αμερικανική επίθεση στοχοποίησε το δίκτυο τηλεπικοινωνιών στη Σαουάμπα, στην περιοχή Ντιμπίν», στην επαρχία Αμράν, βόρεια από την πρωτεύουσα Σανάα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τι έχει προηγηθεί
Περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των Χούθι στην Υεμένη γίνονται στόχοι σχεδόν καθημερινών επιδρομών από τη 15η Μαρτίου, όταν η Ουάσιγκτον άρχισε εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των ανταρτών, με σκοπό να αναγκαστούν να σταματήσουν να απειλούν εμπορικά πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των παραλίων της χώρας, κρίσιμες για το διεθνές εμπόριο.
Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο με πυραύλους και drones την εμπορική ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα χονδρικά έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023, εμποδίζοντας την πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, από όπου διερχόταν ως πέρυσι περί το 12% της παγκόσμιας θαλάσσιας εμπορικής κίνησης. Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.
Λένε επίσης πως στοχοποιούν αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε αντίποινα για τα συχνά πολύνεκρα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP