Skip to main content

Οι Δρακόντειοι δασμοί Τραμπ απειλούν με πλημμυρίδα κινεζικών εισαγωγών την ΕΕ και φέρνουν προσέγγιση Βρυξελλών – Πεκίνου

SHUTTERSTOCK

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν μια δύσκολη σχέση σχετικά με το εμπόριο και οι Βρυξέλλες, ωστόσο ο αντίπαλος ίσως είναι πλέον κοινός, σχολιάζει το Politico

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνθηκε την Τρίτη στο Πεκίνο προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενόψει ενός κύματος εισαγωγών που αναμένεται να εισρεύσει προς την ΕΕ μετά την επιβολή δρακόντειων δασμών στην Κίνα από τον Ντόναλντ Τραμπ που φθάνουν πλέον το 104%

Η πρόκληση για την ΕΕ  είναι ότι τα εμπορεύματα που θα έχουν αποκλειστεί από τις ΗΠΑ θα ρέουν -ενδεχομένως κατακλυσμιαία- προς τις νέες αγορές στην ΕΕ, πυροδοτώντας κινδύνους ενός ακόμη βαθύτερου εμπορικού πολέμου.

Επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και συζήτησε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για παρακολούθηση των επιπτώσεων των δασμών των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο, τον ρόλο της Κίνας στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και την πρόσβαση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη χώρα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν «τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση της πιθανής εκτροπής του εμπορίου, ώστε να διασφαλιστεί πως τυχόν εξελίξεις θα αντιμετωπιστούν δεόντως», όπως αναφέρετα σε σχετική ανακοίνωση.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων αποφεύγοντας περαιτέρω κλιμάκωση, και υπογράμμισε τον ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση πιθανής εκτροπής του παγκόσμιου εμπορίου λόγω των δασμών, «ιδίως σε τομείς που έχουν ήδη πληγεί από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε, ακόμα, στην «επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις για εξισορρόπηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών στην κινεζική αγορά».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία τη σταθερότητας και της προβλεψιμότητας της παγκόσμιας οικονομίας, και «την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού» όπως αναφέρεται.

Δύσκολη σχέση αλλά..

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν μια δύσκολη σχέση σχετικά με το εμπόριο και οι Βρυξέλλες κατηγορούν εδώ και χρόνια το Πεκίνο για κρατικές επιδοτήσεις στις γιγάντιες εξαγωγικές βιομηχανίες του, όπως χάλυβας, αλουμίνιο,  ηλεκτρικά αυτοκίνητα  και μπαταρίες.

Ωστόσο, έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει έναν κοινό αντίπαλο στην Ουάσιγκτον, η Φον ντερ Λάιεν, πλέον, «τονίζει την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο σύστημα συναλλαγών».

«Έχουμε άφθονα μέσα να απαντήσουμε»

Η αχνή προσέγγιση ΕΕ – Πεκίνου επισυμβαίνει σε χρονική στιγμή που ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ δηλώνει (την Τρίτη) ότι το Πεκίνο διαθέτει άφθονα εργαλεία πολιτικής για την «πλήρη αντιστάθμιση» πιθανών αρνητικών εξωτερικών επιπτώσεων και επανέλαβε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου το 2025

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, ο Λι δήλωσε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές της Κίνας φέτος έχουν λάβει πλήρως υπόψη τους διάφορες αβεβαιότητες. Ο Λι δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πεπεπεισμένο για τη διατήρηση της υγιούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ανέφερε το Xinhua.

Ο Λι επέκρινε την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε όλους τους εμπορικούς εταίρους τους ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μονομέρειας, προστατευτισμού και οικονομικού καταναγκασμού, προσθέτοντας ότι η αποφασιστική απάντηση της Κίνας δεν είναι μόνο η διασφάλιση των δικών της συμφερόντων αλλά και η υπεράσπιση των διεθνών εμπορικών κανόνων.

«Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά – το άνοιγμα και η συνεργασία είναι ο σωστός δρόμος για όλους», ανέφερε ο Λι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Είπε, τέλος, ότι η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και να επεκτείνουν το αμοιβαίο άνοιγμα, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προωθήσουν ένα νέο γύρο διαλόγου υψηλού επιπέδου για τη στρατηγική συνεργασία και το εμπόριο, καθώς και για τις πράσινες και ψηφιακές εξελίξεις το συντομότερο δυνατό.