Skip to main content

Το Μπέρμιγχαμ πλημμυρίζει σκουπίδια και αρουραίοι (μεγαλύτεροι από γάτες) κάνουν πάρτι (βίντεο – φωτογραφίες)

REUTERS/Jaimi Joy

Εικόνες από ...Ντίκενς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας

Ποιος θα περίμενε ότι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, στη «βασίλισσα» των Δυτικών Μίντλαντς, το Μπέρμιγχαμ, εν έτει 2025, το πιο περιζήτητο επάγγελμα θα ήταν…απεντομωτής.

Ο Γουίλ Τιμς επαγγελματίας απεντομωτής εδώ και μήνες δουλεύει ασταμάτητα,  απομακρύνοντας αρουραίους, κατσαρίδες και άλλα ανεπιθύμητα πλάσματα από τα σπίτια των κατοίκων. Το τηλέφωνό του, όπως αφηγείται στο CNN, δεν σταματά να χτυπά, καθώς περίπου 17.000 μετρικοί τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του Μπέρμιγχαμ.

Εικόνες από…Ντίκενς

«Η μυρωδιά είναι απολύτως ανυπόφορη», λέει στο αμερικανικό δίκτυο. Η εικόνα που αντικρίζει; Σάπιο φαγητό, σκουλήκια που σέρνονται στο πάτωμα και βγαίνουν από τις σακούλες και…αρουραίοι. Πρόκειται για μια σκηνή που θυμίζει Ντίκενς, σε μια πόλη της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο — μια πόλη που κάποτε αποτέλεσε κινητήριο δύναμη της βιομηχανικής επανάστασης της Βρετανίας και που, λιγότερο από δύο χρόνια πριν, κηρύχθηκε ουσιαστικά χρεοκοπημένη.

Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων της πόλης βρίσκονται σε απεργία, με αποτέλεσμα οι 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι να μην έχουν δει απορριματοφόρο επί πολλές εβδομάδες. Και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι απολύτως ιδανικές για τα τρωκτικά, τα οποία πληθαίνουν και…μεγαλώνουν. «Είναι σαν εστιατόριο και 5στερο ξενοδοχείο για αυτά», λέει ο Τιμς.

Η δουλειά πάει τόσο καλά που ο Τιμς, που εργάζεται μόνος του, δεν προλαβαίνει να αναλάβει όλα τα περιστατικά και αναγκάζεται να παραπέμπει πελάτες σε ανταγωνιστές. Όπως λέει, ο αριθμός των κλήσεων από κατοίκους που βρίσκουν αρουραίους στο σπίτι τους έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από τότε που ξεκίνησαν οι απεργίες.

«Υπάρχουν σκουπίδια παντού, αρουραίοι παντού… είναι μεγαλύτεροι από γάτες», λέει στο CNN ένας περαστικός, ο Αμπίντ. «Αυτή είναι η Βρετανία. Αυτό είναι το 2025. Τι συμβαίνει;».

REUTERS/Jaimi

Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Η απάντηση: Σχεδόν 400 εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργούν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να καταργήσει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας. Η Unite, το σωματείο που τους εκπροσωπεί, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή εμποδίζει την εξέλιξη των εργαζομένων και υποβαθμίζει κάποιους, με αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες έως και 8.000 λίρες (9.400 ευρώ).

Ο Δήμος του Μπέρμιγχαμ διαφωνεί και υποστηρίζει ότι έχει προσφέρει εναλλακτικούς ρόλους και δυνατότητες επανεκπαίδευσης στους επηρεαζόμενους εργαζόμενους. Στην ιστοσελίδα του, τονίζει ότι «κανένας εργαζόμενος δεν χρειάζεται να χάσει χρήματα» και ότι οι αλλαγές στο προσωπικό είναι κρίσιμο μέρος της προσπάθειας να εξυγιανθεί οικονομικά και να εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία καθαριότητας.

Η διαμάχη συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και έχει κλιμακωθεί. Στην αρχή, οι απεργίες ήταν διακεκομμένες, αλλά στις αρχές Μαρτίου έγιναν αορίστου διάρκειας. Λειτουργεί μόνο ένα μέρος του προσωπικού καθαριότητας και των εξωτερικών συνεργατών, και σύμφωνα με τον Δήμο, λιγότερα από τα μισά απορριμματοφόρα είναι σήμερα σε λειτουργία.

Ορισμένες συνοικίες της πόλης είναι πολύ πιο επιβαρυμένες από άλλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.

Τη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο κήρυξε ουσιαστικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενο τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία — μια επίσημη διαδικασία που του επιτρέπει να αναπτύξει επιπλέον απορριμματοφόρα στους δρόμους. Ωστόσο διαδηλωτές εμπόδισαν την έξοδο των φορτηγών.

«Είναι επικίνδυνη δουλειά, βρόμικη δουλειά, εξαιρετικά απαιτητική σωματικά… οι άνθρωποι αξίζουν δίκαιη ανταμοιβή», δήλωσε στο CNN ο Ονέι Κασάμπ, επικεφαλής αξιωματούχος της Unite.

Οικονομικά συντρίμμια

Η τηλεοπτική σειρά του BBC «Peaky Blinders», για μια συμμορία του Μπέρμιγχαμ στη δεκαετία του 1920, έβαλε την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη, φέρνοντας τουρισμό και φήμη.

Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στα τέλη του 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ, το οποίο διοικείται από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, υπέβαλε ειδοποίηση βάσει του Άρθρου 114 — το ισοδύναμο της πτώχευσης — που αναστέλλει κάθε δαπάνη εκτός από βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η καθαριότητα.

Η πόλη «έσπασε» οικονομικά κυρίως λόγω μιας πολύχρονης διαμάχης για ίσες αμοιβές, με αποτέλεσμα την υποχρέωση καταβολής τεράστιων αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενες που αμείβονταν λιγότερο από άνδρες συναδέλφους τους για αντίστοιχη εργασία.

Όμως τα λάθη του συμβουλίου προστέθηκαν σε πιέσεις που ξεπερνούν τις δικές του ευθύνες. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες του δήμου έχει αυξηθεί καθώς οι κάτοικοι ζουν περισσότερο, ενώ και το κόστος παροχής των υπηρεσιών αυτών έχει ανέβει. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα, με πολλούς να βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.