Skip to main content

Το «τανκ» του Νετανιάχου, «σνομπάρει» την τεχνολογία – Νέο ριψοκίνδυνο δόγμα στον Ισραηλινό στρατό

REUTERS/Ronen Zvulun

Ποιος είναι ο σκληροτράχηλος νέος αρχηγός του Ισραηλινού στρατού και τι κομίζει στον πόλεμο της Γαζας

Έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στο στρατό και φέρνει ένα νέο δόγμα στον Ισραηλινό στρατό. Και μια ριψοκίνδυνη αλλαγή τακτικής στον πόλεμο της Γάζας, μετά από δύο μήνες εκεχειρίας, που απειλεί να παγιδεύσει το Ισραήλ σε μια παρατεταμένη αντεπίθεση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, θα σκοτώσει περισσότερους Παλαιστίνιους αμάχους και θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων Ισραηλινών στρατιωτών.

Για μεγάλο μέρος του πολέμου στη Γάζα, ο στρατός του Ισραήλ υποστήριζε ότι ο στόχος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταστρέψει τη Χαμάς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια πολιτική λύση.

Ο νέος αρχηγός του στρατού, έχει αντίθετη άποψη.

Η ώρα των επίγειων δυνάμεων

Ψηλός και μυώδης, με ξυρισμένο κεφάλι, ο Εγιάλ Ζαμίρ, ένας 59χρονος πρώην διοικητής τεθωρακισμένων, που σφυρηλατήθηκε μέσα σε άρμα μάχης διαμαρτύρεται για το ότι το Ισραήλ πιστεύει υπερβολικά στην τεχνολογία και όχι στις επίγειες δυνάμεις, τονίζει η Wall Street Journal.

Τώρα προετοιμάζεται να αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε ολόκληρο τον θύλακα, στο πλαίσιο μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης με στόχο την εξάλειψη των εναπομείναντων μαχητών της Χαμάς και της απελευθέρωσης των ομήρων.

Τα τελευταία χρόνια, οι στρατιωτικοί αρχηγοί του Ισραήλ προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από μονάδες ειδικών δυνάμεων και στηρίζονταν στην τεχνολογική υπεροχή της χώρας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Αυτή η κουλτούρα αποτυπώθηκε στην στάση του Ισραήλ κατά τους πρώτους 15 μήνες του πολέμου. Ο στρατός κινήθηκε συστηματικά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά πέρα από δύο στρατηγικούς διαδρόμους, δεν προχώρησε στην κατάληψη εδαφών.

Έτσι, μόλις τέθηκε σε ισχύ η δίμηνη κατάπαυση του πυρός τον Ιανουάριο, η Χαμάς επανεμφανίστηκε και οργάνωσε περίτεχνες επιθέσεις επιβεβαιώνοντας τον έλεγχό της.

Ο Ζαμίρ φέρεται να θέλει να εξουδετερώσει οριστικά τη Χαμάς με μια μεγάλης κλίμακας, πολύμηνη επίθεση επί του εδάφους, πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε πολιτική λύση για τη Γάζα. Θέλει επίσης να έχει τον έλεγχο της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που το Ισραήλ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής.

Τις νίκες της Ρωσίας έφεραν οι μάχες επί τους εδάφους

Οι απόψεις του Ζαμίρ συμπυκνώνουν την ευρύτερη παγκόσμια συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται και κερδίζονται οι πόλεμοι.

Η νέα τεχνολογία έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία φτηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξουδετερώσει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας.

Αλλά η Ουκρανία έχασε τελικά και μεγάλες μάχες επειδή η Μόσχα έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες σε συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθούν να απαιτούνται στρατιώτες επί του εδάφους για να καταλάβουν και να κρατήσουν τις περιοχές που κατακτούν.

Στρατιώτης από τα 14

Στα 14 του, ο Ζαμίρ, άφησε το σπίτι του στο Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ για να πάει σε στρατιωτικό οικοτροφείο στο Τελ Αβίβ.

Τα πρωινά, οι μαθητές πήγαιναν με λεωφορείο σε ένα κανονικό σχολείο. Όταν επέστρεφαν στην ακαδημία μελετούσαν στρατιωτική ιστορία και  τακτικές του πολέμου, σύμφωνα με τον Σαρόν Γκόβριν, έναν παιδικό φίλο του Ζαμίρ, από το Εϊλάτ που φοιτούσε στην ακαδημία μαζί του.

Οι σπουδαστές μάθαιναν ναυσιπλοΐα, έριχναν με πραγματικά πυρομαχικά και έπεφταν με αλεξίπτωτο από αεροπλάνα. Στις διακοπές, εντάσσονταν σε κανονικές μονάδες πεζικού για ασκήσεις.

Οι φίλοι του είπαν, ότι ο Ζαμίρ αντιμετώπιζε την εκπαίδευση τόσο σοβαρά όσο ένας βετεράνος στρατιώτης. Όταν αποφοίτησε το 1984, κάποιος καθηγητής προέβλεψε ότι θα γινόταν «τουλάχιστον αρχηγός επιτελείου».

Είπε «όχι» στους αλεξιπτωτιστές

Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι δόκιμοι της ακαδημίας ήθελαν να γίνουν αλεξιπτωτιστές και να μπουν σε μονάδες ειδικών δυνάμεων, λέει ο Γκόβριν.
Ο Ζαμίρ, όμως, είχε μεγαλώσει θαυμάζοντας τους σκληροτράχηλους διοικητές τεθωρακισμένων, που απέκρουσαν παρά τις αντιξοότητες τον συριακό και τον αιγυπτιακό στρατό στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, είπε ο Govrin.

«Ο Εγιάλ πίστευε ότι αν θέλεις να γίνεις καλός αξιωματικός σε έναν ισχυρό στρατό, πρέπει να ξεκινήσεις από τα τάγματα και όχι από κάποιο είδος μονάδας κομάντος», είπε ο Γκόβριν.

Ο Ζαμίρ πέρασε χρόνο ως διοικητής τεθωρακισμένων στο Λίβανο, όπου το Ισραήλ χρησιμοποίησε το πάνοπλο τμήμα για να καταλάβει το νότιο τμήμα της χώρας μετά την εισβολή του το 1982.

«Δεν ερχόμαστε για επίσκεψη»

«Δεν ερχόμαστε για επίσκεψη, πετάμε μια βόμβα και επιστρέφουμε», δήλωσε ο Ρόνεν Ίτσικ, πρώην διοικητής ισραηλινών τεθωρακισμένων που υπηρέτησε υπό τον Ζαμίρ. «Είμαστε, στο πεδίο της μάχης όλη την ώρα».

Μέχρι το 2012, ο Ζαμίρ είχε ανέβει στην ιεραρχία και είχε γίνει στρατιωτικός γραμματέας του πρωθυπουργού

Το 2015, ανέλαβε την ευθύνη για τη Γάζα, ως επικεφαλής της νότιας διοίκησης του Ισραήλ. Η πρώτη του μεγάλη δοκιμασία ήρθε το 2018, όταν η Χαμάς ενθάρρυνε τους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν στον συνοριακό φράχτη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών διαδηλώσεων, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν χιλιάδες Παλαιστίνιους. Η ισραηλινή απάντηση προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, άφησε πίσω της 183 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Οι ήττες, ο αποχαιρετισμός και η επιστροφή

Αργότερα εκείνο τον χρόνο ο Ζαμίρ προτάθηκε για την ανώτατη θέση στον στρατό, αλλά έχασε από τον Αβίβ Κοτσάβι, πρώην αλεξιπτωτιστή. Έχασε και πάλι την ευκαιρία το 2022, όταν ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, επίσης πρώην αλεξιπτωτιστής, πρότεινε τον Χέρζι Χαλέβι, έναν άλλο καταδρομέα των ειδικών δυνάμεων.

Ο Ζαμίρ εγκατέλειψε τον στρατό, και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προειδοποίησε ότι ο θεσμός είχε εξαρτηθεί υπερβολικά από την τεχνολογία και δεν είχε αρκετούς στρατιώτες για να πολεμήσει έναν παρατεταμένο, πολυμέτωπο πόλεμο.

Τελικά επέστρεψε ως αρχηγός, και έχει την πλήρη υποστήριξη του Νετανιάχου για μια νέα χερσαία επίθεση. Και των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr