Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή για να παντρευτείτε ή να αποκτήσετε παιδί, αν το θέλετε; Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αγοράσετε σπίτι; Υπάρχει ιδανική ηλικία για συνταξιοδότηση;
Στο πλαίσιο της έρευνας του Pew Research Center ερωτήθηκαν ενήλικες από 18 κυρίως χώρες μεσαίου εισοδήματος ποια πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη ηλικία για να φτάσει κανείς σε αυτά τα ορόσημα της ζωής. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μεγάλη συμφωνία σε όλο τον κόσμο.
Κατά μέσο όρο στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι άνθρωποι λένε ότι είναι καλύτερο να παντρευτεί κανείς και να αποκτήσει το πρώτο του παιδί γύρω στα 26 του χρόνια. Τοποθετούν την καλύτερη ηλικία για την αγορά σπιτιού λίγο κάτω από τα 30 και την ιδανική ηλικία για τη συνταξιοδότηση γύρω στα 58.
Και για καθένα από αυτά τα ορόσημα, οι μέσες ηλικίες που προτείνονται ανά χώρα δεν απέχουν γενικά περισσότερο από μια δεκαετία. Για παράδειγμα, οι μέσοι όροι των χωρών για την ιδανική ηλικία συνταξιοδότησης κυμαίνονται από τις αρχές της δεκαετίας των 50 έως τις αρχές της δεκαετίας των 60 – δηλαδή από 52,1 στην Κολομβία έως 62,7 στη Νιγηρία. Αυτοί οι μέσοι όροι δίνουν μια ευρεία εικόνα των διαφορών μεταξύ των χωρών, αλλά χρειάζεται μια πιο προσεκτική ματιά σε κάθε χώρα στο πολύ ευρύτερο φάσμα των απαντήσεων που δίνουν οι άνθρωποι.
Η καλύτερη ηλικία για γάμο
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι στις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να παντρευτεί κανείς στα μέσα της δεκαετίας των 20. Η μέση ιδανική ηλικία κυμαίνεται από 21,2 έτη στο Μπαγκλαντές έως 28,9 έτη στην Αργεντινή.
Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων στο Μπαγκλαντές λένε ότι η καλύτερη ηλικία για γάμο είναι κάτω των 25 ετών. Η Ινδία είναι η μόνη άλλη χώρα όπου η πλειοψηφία πιστεύει ότι η καλύτερη ηλικία είναι κάτω των 25 ετών.
Αντίθετα, στην Αργεντινή, τη Χιλή, την Κολομβία, το Περού, τη Νότια Αφρική και την Τυνησία, περίπου το 10% των ενηλίκων ή και περισσότεροι λένε ότι η ιδανική ηλικία για γάμο είναι τα 35 έτη και άνω – τα υψηλότερα ποσοστά που το λένε αυτό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Και το 10% στην Τυνησία, το 11% στην Αργεντινή και το 16% στη Χιλή λένε ότι δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για γάμο.
Οι άνθρωποι στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, κατά μέσο όρο, στην πραγματικότητα παντρεύονται στα 20 τους χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει όμως χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να παντρεύονται συνήθως σε μικρότερη ηλικία από τους άνδρες. Η έρευνα διαπιστώνει παρόμοιο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις απόψεις για την ιδανική ηλικία γάμου: Σε 14 από τις 18 χώρες, οι γυναίκες λένε ότι η καλύτερη ηλικία για να παντρευτούν είναι λίγο νωρίτερα στη ζωή, σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η καλύτερη ηλικία για να γίνεις γονέας
Οι άνθρωποι στις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν επίσης σε μεγάλο βαθμό ότι η καλύτερη στιγμή για να αποκτήσει κανείς το πρώτο του παιδί είναι στα μέσα της δεκαετίας των 20. Οι μέσοι όροι κυμαίνονται από 23,5 έτη στο Μπαγκλαντές έως 29,8 έτη στην Τυνησία.
Το ένα τρίτο των ενηλίκων ή και περισσότεροι στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Κένυα και τη Νότια Αφρική λένε ότι είναι ιδανικό να αποκτήσει κανείς το πρώτο παιδί πριν από την ηλικία των 25 ετών. Παρόμοια ποσοστά στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Περού, την Ταϊλάνδη και την Τυνησία λένε ότι η καλύτερη ηλικία για να γίνει κανείς γονέας είναι τα 30 ή και περισσότερο.
Αν και οι συμμετέχοντες στην έρευνα συνολικά τοποθετούν την καλύτερη ηλικία για να αποκτήσει κανείς παιδί στα 26,1, οι γυναίκες τείνουν να γεννούν για πρώτη φορά λίγο αργότερα από αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μια γυναίκα είναι περίπου 28 ετών ή μεγαλύτερη όταν αποκτά το πρώτο της παιδί.
Η καλύτερη ηλικία για αγορά κατοικίας
Υπάρχει λίγο μικρότερη συμφωνία σχετικά με το ποια ηλικία είναι η καλύτερη για να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης σπιτιού. Οι μέσες ιδανικές ηλικίες για την αγορά κατοικίας κυμαίνονται από 24,9 έτη στη Βραζιλία έως 36,3 έτη στη Γκάνα.
Περίπου το 20% των ενηλίκων ή και περισσότεροι στη Νότια Αφρική, τη Σρι Λάνκα και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική λένε ότι η καλύτερη στιγμή για να επιτευχθεί αυτό το ορόσημο είναι πριν από την ηλικία των 25 ετών. Και σε 11 χώρες, τουλάχιστον το 10% δηλώνει ότι η ιδανική ηλικία για την αγορά κατοικίας είναι τα 40 έτη και άνω – μεταξύ αυτών και στη Γκάνα, όπου το 41% δηλώνει κάτι τέτοιο.
Η καλύτερη ηλικία συνταξιοδότησης
Οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα λένε γενικά ότι η ιδανική ηλικία για συνταξιοδότηση είναι τα τέλη της δεκαετίας των 50. Παρόλα αυτά, οι απόψεις διαφέρουν κάπως: οι Κολομβιανοί λένε ότι τα 52,1 έτη είναι η καλύτερη ηλικία για να συνταξιοδοτηθεί κανείς, ενώ οι Νιγηριανοί λένε ότι είναι τα 62,7 έτη, κατά μέσο όρο.
Υπάρχει επίσης μεγάλο εύρος απαντήσεων εντός των χωρών. Περίπου το 20% των ενηλίκων στην Τουρκία και την Κολομβία πιστεύει ότι η καλύτερη ηλικία για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος είναι κάτω των 50 ετών, ενώ παρόμοια ποσοστά στην Κένυα και τη Νιγηρία πιστεύουν ότι η καλύτερη ηλικία είναι τα 70 έτη και άνω.
Στις περισσότερες χώρες, η μέση ιδανική ηλικία συνταξιοδότησης είναι μικρότερη από την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές βάσει ηλικίας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι στο Μεξικό μπορεί να δικαιούνται σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά οι ενήλικες Μεξικανοί λένε ότι η ιδανική ηλικία για να συνταξιοδοτηθούν είναι τα 56,6 έτη.
Φυσικά, η συνταξιοδότηση μπορεί να μην μοιάζει ίδια ή να μην είναι καν δυνατή για όλους. Πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εργάζονται άτυπα – όπως στη γεωργία, στη φροντίδα των παιδιών ή στη μερική απασχόληση – ή μπορεί να μην συνταξιοδοτηθούν για διάφορους λόγους. Και οι διαφορές στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των χωρών μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις ηλικίες και τα ποσοστά συνταξιοδότησης.
Για παράδειγμα, οι Νιγηριανοί μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν παροχές συνταξιοδότησης στην ηλικία των 50 ετών, δηλαδή νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη – ωστόσο δίνουν την υψηλότερη ιδανική ηλικία για αυτό το ορόσημο (62,7 έτη). Το εύρημα αυτό μπορεί να αντανακλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι Νιγηριανοί είναι αυτοαπασχολούμενοι (84% το πρώτο τρίμηνο του 2024) και συνεπώς δεν δικαιούνται συντάξεις.
Η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τις απόψεις σχετικά με τον ιδανικό χρόνο για τα γεγονότα της ζωής
Η ηλικία που οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη για ένα συγκεκριμένο ορόσημο ποικίλλει με βάση πολλαπλά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η ίδια η ηλικία ενός ατόμου είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες που συμβάλλουν σε όλες τις χώρες. Οι ενήλικες κάτω των 35 ετών πιστεύουν γενικά ότι είναι καλύτερο να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδί λίγο αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Κατά μέσο όρο στις 18 χώρες της παρούσας ανάλυσης, οι νεότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι τα 26,6 έτη είναι η ιδανική ηλικία για να παντρευτούν και η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες λένε ότι τα 25,1 έτη είναι η καλύτερη ηλικία για να παντρευτεί κανείς και τα 25,4 έτη είναι η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσει παιδί. Ωστόσο, οι νεότεροι ενήλικες προτείνουν γενικά μια προγενέστερη ηλικία για τη συνταξιοδότηση από ό,τι οι μεγαλύτεροι ενήλικες. Εξετάζοντας και τις 18 χώρες, οι ενήλικες κάτω των 35 ετών λένε ότι η καλύτερη ηλικία για συνταξιοδότηση είναι το 57,3, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες λένε ότι η καλύτερη ηλικία είναι το 58,9.
Οι απόψεις σχετικά με τις ιδανικές ηλικίες για τα γεγονότα της ζωής διαφέρουν επίσης κατά:
- Φύλο: Στις περισσότερες χώρες, οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη ιδανική ηλικία για να παντρευτούν και να αποκτήσουν το πρώτο παιδί, σε σύγκριση με τις γυναίκες.
- Εκπαίδευση: Τα άτομα με μεγαλύτερη μόρφωση τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδί αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερη μόρφωση.
- Σημασία της θρησκείας: Τα άτομα που λένε ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή τους τείνουν να προτείνουν το γάμο και τη γονεϊκότητα σε νεότερη ηλικία, σε σύγκριση με τα άτομα που λένε ότι η θρησκεία είναι μόνο λίγο, όχι πολύ ή καθόλου σημαντική γι’ αυτούς.