Skip to main content

Ρούμπιο: Θα γνωρίζουμε σε λίγες εβδομάδες εάν η Ρωσία μιλά σοβαρά για ειρήνη με την Ουκρανία

Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

«Όχι στην παγίδα ατελείωτων διαπραγματεύσεων» από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γνωρίζουν σε λίγες εβδομάδες εάν η Ρωσία μιλά σοβαρά για ειρήνη με την Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αφού οι ευρωπαίοι σύμμαχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι καθυστερεί στην έκκληση της κυβέρνησης Τραμπ για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να θέσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια, έχει δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αφοσιωμένος στην ειρήνη.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι ο Λευκός Οίκος έχει γίνει επιφυλακτικός με τις προθέσεις του Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, αν και ο Τραμπ συνεχίζει να δηλώνει δημόσια την πεποίθησή του ότι ο Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο.

«Θα μάθουμε αρκετά σύντομα, σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες, εάν η Ρωσία είναι σοβαρή για την ειρήνη ή όχι. Ελπίζω να είναι», δήλωσε ο Ρούμπιο στο τέλος της διήμερης συνάντησης του ΝΑΤΟ.

«Όχι στην παγίδα ατελείωτων διαπραγματεύσεων»

«Αν αυτό παρασύρει τα πράγματα, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα ατελείωτων διαπραγματεύσεων για τις διαπραγματεύσεις», ξεκαθάρισε ο Ρούμπιο.

«Δοκιμάζουμε για να δούμε αν οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη. Οι ενέργειές τους – όχι τα λόγια τους, οι πράξεις τους – θα καθορίσουν αν είναι σοβαροί ή όχι, και σκοπεύουμε να το μάθουμε νωρίτερα παρά αργότερα».

Η Μόσχα απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ τον Μάρτιο για πλήρη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι θα συμφωνήσει. Στη συνέχεια, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε περιορισμένη παύση στις επιθέσεις η μια στην ενεργειακή υποδομή της άλλης, τις οποίες αμφότερες κατηγορούν την άλλη για παραβίαση. Η Ουάσιγκτον λέει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις δύο πλευρές.

Στάση αναμονής από την Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θέλουν η Ουάσιγκτον να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποδείξει ότι είναι σοβαρή υπογράφοντας κατάπαυση του πυρός, με ορισμένους να προτείνουν ότι πρέπει να οριστεί ρητή προθεσμία.

Η Μόσχα «οφείλει μια απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες», οι οποίες «δούλεψαν πολύ σκληρά για να καταλήξουν σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης και μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι ο Πούτιν «συνεχίζει να συσκοτίζει, συνεχίζει να σέρνει τα πόδια του».

«Θα μπορούσε να δεχτεί μια κατάπαυση του πυρός τώρα, συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, τον άμαχο πληθυσμό της, τα ενεργειακά της αποθέματα. Σε βλέπουμε, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξέρουμε τι κάνεις», είπε ο Λάμι.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η συζήτηση του Πούτιν για διαπραγματεύσεις δεν ήταν «τίποτε άλλο παρά κενές υποσχέσεις» και ότι ο Ρώσος ηγέτης «παίζει για τον χρόνο θέτοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και της Εσθονίας ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν χρονοδιαγράμματα ώστε η Ρωσία να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει απαραίτητα συναίνεση για ένα χρονοδιάγραμμα για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, αλλά αναγνωρίζεται ότι «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

«Υπήρχε συναίνεση ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει περισσότερα, ότι η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός».

Η ευρωπαϊκή πίστη στις ΗΠΑ ως τον απόλυτο προστάτη της ηπείρου έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Ρωσία κλονίστηκε τους τελευταίους μήνες από την προσέγγιση του Τραμπ στη Μόσχα.

Ερωτηθείς εάν οι υπουργοί έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον Ρούμπιο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα ήταν κακές για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε στο Reuters: «Ένιωσα ότι η αίθουσα είχε μια ευρεία συμφωνία για το πού βρίσκονται οι κόκκινες γραμμές».

Στην ίδια ερώτηση, ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Θα έλεγα ότι αυτός (ο Ρούμπιο) είπε όλα τα σωστά πράγματα. Αλλά το θέμα είναι αν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Πηγή: Reuters