Skip to main content

«Τυράκι» στις ΗΠΑ από τον απεσταλμένο του Πούτιν: Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε «κάποιες» εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

REUTERS/Yan Dobronosov/File Photo

Διαφοροποίηση από τη συνήθη στάση του Κρεμλίνου

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο Ρώσος απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διεθνή οικονομική και επενδυτική συνεργασία Κίριλ Ντμιτρίεφ πραγματοποίησαν συναντήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Πλέον η αμερικανική πλευρά περιμένει ο Ντμιτρίεφ να ενημερώσει τον Πούτιν προκειμένου οι δύο πλευρές να κάνουν τα επόμενα βήματα, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Πέμπτη μετά τις συναντήσεις, ο Ντμίτριεφ δήλωσε: «Ο Στιβ έχει πραγματικά επικεντρωθεί στις λύσεις». «Νομίζω ότι υπάρχει κοινή κατανόηση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σε αυτό το πεδίο», πρόσθεσε.

Πάντως οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του με τον Ρώσο ομόλογό του για την έλλειψη δυναμικής στις διαπραγματεύσεις τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δηλώνοντας μάλιστα «εκνευρισμένος» με τον Πούτιν.

Παράλληλα, έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες για εφαρμογή της μερικής εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, με το Κίεβο να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία να μην πληγούν ενέργεια και υποδομές.

Ωστόσο, για να ξεβαλτώσει τις διαπραγματεύσεις ο Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Μιλώντας στο Fox News, ο Ντμίτριεφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει πλήξει ρωσικούς ενεργειακούς στόχους, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο είχαν «θετικό αποτέλεσμα» και παραδέχθηκε ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

«Ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας σε κάποια μορφή μπορεί να είναι αποδεκτές», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μιλάει. Απέκλεισε πάντως την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως «καθόλου δυνατή».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν θα επιτεθεί ξανά στη χώρα του είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή η παρουσία αμερικανικών και ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην χώρα.

Οι δηλώσεις του Ντμίτριεφ ξεφεύγουν από την συνηθισμένη προσέγγιση του Κρεμλίνου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ο Πούτιν είπε ότι η ειρήνη θα ήταν δυνατή μόνο με την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίς, ενώ ο υπουργός Εξωτετικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει εμφατικά και επανειλημμένως ότι η Μόσχα αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στην παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

→ Τραμπ και Πούτιν αναζητούν κοινές επενδύσεις και «αγνοούν» τους δασμούς