Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι που εγκατέλειψαν τη Γάζα σήμερα, αναζητώντας καταφύγιο σε έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς εκτοπισμούς του πολέμου, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούσαν στα ερείπια της πόλης Ράφα, μέρος μιας πρόσφατα ανακοινωθείσας «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύουν να καταλάβουν.
Μια μέρα αφότου δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν μεγάλα τμήματα του πολυπληθούς θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις «ωθούν» την πόλη στο νότιο άκρο της Γάζας, η οποία είχε χρησιμεύσει ως το τελευταίο καταφύγιο για τους ανθρώπους που εγκατέλειπαν άλλες περιοχές για μεγάλο μέρος του πολέμου.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 20 σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή γύρω στα ξημερώματα στο προάστιο Shejaia της πόλης της Γάζας.
Απόγνωση των Παλαιστινίων της Γάζας
Η Ράφα «έφυγε, εξαφανίζεται», είπε στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας ένας πατέρας επτά παιδιών μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων που είχαν καταφύγει από τη Ράφα στο γειτονικό Χαν Γιουνίς.
«Γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει από σπίτια και περιουσίες», είπε ο άνδρας που αρνήθηκε να κατονομαστεί φοβούμενος επιπτώσεις.
Μετά από μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε πολλούς ανθρώπους στο Χαν Γιουνίς, ο Αντέλ Αμπού Φαχέρ ήλεγχε τις ζημιές στη σκηνή του.
«Μας έχει μείνει τίποτα; Δεν μας μένει τίποτα. Μας σκοτώνουν ενώ κοιμόμαστε», είπε.
Η επίθεση για την κατάληψη της Ράφα είναι μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου, τον οποίο το Ισραήλ επανέλαβε τον περασμένο μήνα, αφού ουσιαστικά εγκατέλειψε μια εκεχειρία που είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.
Φόβοι για επ’αόριστον ερήμωση
Το Ισραήλ δεν έχει διευκρινίσει τους μακροπρόθεσμους στόχους του για τη ζώνη ασφαλείας που καταλαμβάνουν τώρα τα στρατεύματά του. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι τα στρατεύματα καταλαμβάνουν μια περιοχή που ονόμασε «Άξονας Μοράγκ», μια αναφορά σε έναν εγκαταλελειμμένο πρώην ισραηλινό οικισμό που κάποτε βρισκόταν μεταξύ της Ράφα στο νότιο άκρο της Γάζας και της γειτονικής κύριας νότιας πόλης Χαν Γιουνίς.
Οι κάτοικοι της Γάζας που είχαν επιστρέψει στα ερειπωμένα σπίτια κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, έχουν τώρα διαταχθεί να εγκαταλείψουν τις κοινότητες στα βόρεια και νότια άκρα της λωρίδας.
Φοβούνται ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι να ερημώσει αυτές τις περιοχές επ’ αόριστον, αφήνοντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μόνιμα άστεγους σε μια από τις φτωχότερες και πιο πολυσύχναστες περιοχές στη γη. Η ζώνη ασφαλείας περιλαμβάνει ορισμένες από τις τελευταίες γεωργικές εκτάσεις της Γάζας και κρίσιμες υποδομές νερού.
Δεδομένου ότι η πρώτη φάση της εκεχειρίας έληξε στις αρχές Μαρτίου χωρίς συμφωνία για παράτασή της, το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό σε όλα τα αγαθά που φθάνουν στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, αναδημιουργώντας αυτό που οι διεθνείς οργανισμοί περιγράφουν ως ανθρωπιστική καταστροφή μετά από εβδομάδες σχετικής ηρεμίας.
Ο στόχος του Ισραήλ
Ο εκπεφρασμένος στόχος του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου ήταν η καταστροφή της μαχητικής ομάδας της Χαμάς που διοικούσε τη Γάζα για σχεδόν δύο δεκαετίες και ηγήθηκε της επίθεσης στις ισραηλινές κοινότητες τον Οκτώβριο του 2023 που επιτάχυνε τον πόλεμο.
Όμως, χωρίς να καταβληθεί προσπάθεια για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διοίκησης, η αστυνομία υπό την ηγεσία της Χαμάς επέστρεψε στους δρόμους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Οι μαχητές κρατούν ακόμη 59 νεκρούς και ζωντανούς ομήρους που το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να παραδοθούν για να παραταθεί η εκεχειρία. Η Χαμάς λέει ότι θα τους απελευθερώσει μόνο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τερματίζει τον πόλεμο.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες λένε ότι έχουν ενθαρρυνθεί από τα σημάδια διαμαρτυρίας στη Γάζα κατά της Χαμάς, με εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στην Μπείτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας την Τετάρτη, αντιτιθέμενοι στον πόλεμο και απαιτώντας την παραίτηση της Χαμάς από την εξουσία. Η Χαμάς αποκαλεί τους διαδηλωτές συνεργάτες και λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω τους.
Ο πόλεμος ξεκίνησε με μια επίθεση της Χαμάς στις ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου 2023 με ένοπλους να σκοτώνουν 1.200 ανθρώπους και να παίρνουν περισσότερους από 250 ομήρους σύμφωνα με τους ισραηλινούς καταλογισμούς. Η εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 50.000 Παλαιστίνιους, λένε οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Οι κάτοικοι της Ράφα δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού ακολούθησε την εντολή του Ισραήλ να φύγει, καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα κατέστρεψαν κτίρια εκεί. Όμως, μια απεργία στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Χαν Γιουνίς και Ράφα σταμάτησε τις περισσότερες μετακινήσεις μεταξύ των δύο πόλεων.
Η κίνηση των ανθρώπων και η κυκλοφορία κατά μήκος του δυτικού παραλιακού δρόμου κοντά στο Μοραγκ περιορίστηκαν επίσης από τους βομβαρδισμούς, είπαν κάτοικοι.
«Άλλοι έμειναν επειδή δεν ξέρουν πού να πάνε ή βαρέθηκαν να εκτοπίζονται πολλές φορές. Φοβόμαστε ότι μπορεί να σκοτωθούν ή στην καλύτερη περίπτωση να κρατηθούν», είπε ο Μπασέμ, κάτοικος της Ράφα που αρνήθηκε να δώσει δεύτερο όνομα.
Οι αγορές έχουν αδειάσει και οι τιμές για είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευθεί υπό τον πλήρη αποκλεισμό τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων από το Ισραήλ.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο εδρεύει στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, αλλά έχει ονομαστική εξουσία στα νοσοκομεία στη Γάζα, δήλωσε ότι ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Πηγή: Reuters