Skip to main content

Γυναίκες στον στρατό; Σε ποιες χώρες επιβάλλεται

SHUTTERSTOCK

Ολοένα περισσότερα κράτη όμως αποφασίζουν να κάνουν την θητεία γυναικών υποχρεωτική

Η Δανία προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη λίστα με τα κράτη όπου οι γυναίκες υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία. Από την 1η Ιουλίου όλες οι γυναίκες που θα έχουν κλείσει το 18ο έτος θα λάβουν σχετική ειδοποίηση και από τον Ιανουάριο του 2026 ξεκινά η στρατολόγησή τους.

Σύμφωνα με αναφορές των δανικών ενόπλων δυνάμεων αυτήν τη στιγμή το 25% όλων των στρατολογημένων που έχουν δηλωθεί εθελοντικά είναι γυναίκες. Η κανονική θητεία διαρκεί τέσσερις έως δώδεκα μήνες, αναλόγως το σώμα που έχει επιλέξει ο κάθε φαντάρος μετά την τρίμηνη βασική εκπαίδευση.

Πού είναι υποχρεωτική η θητεία των γυναικών;

Στις δύο άλλες χώρες της Σκανδιναβίας, στη Νορβηγία και τη Σουηδία, οι γυναίκες υποχρεούνται επίσης σε στρατιωτική θητεία, από το 2015 και το 2018 αντίστοιχα.

Στην Ολλανδία η στρατολόγηση των γυναικών είναι επίσης υποχρεωτική, ωστόσο από το 1997 οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Στο Ισραήλ η θητεία είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες ήδη από το 1949. Οι γυναίκες υποχρεούνται να υπηρετήσουν δύο χρόνια, οι άνδρες τρία. Από τα τέλη Ιουνίου υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος εξαιρούνταν.

Οι περισσότερες χώρες με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες βρίσκονται στην Αφρική. Στην Ερυθραία, το Τσαντ, τη Γουινέα-Μπισάου, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήρι και τον Νίγηρα οι γυναίκες πρέπει να πάνε στον στρατό. Το ίδιο ισχύει και στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου όμως η υποχρεωτικότητα δεν εφαρμόζεται.

Όσον αφορά την Ασία, αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στη Μιανμάρ, την Κίνα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Βόρεια Κορέα.

 Η εθελοντική θητεία

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου πάντως η στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική για τις γυναίκες – όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν περίπου 200.000 γυναίκες στρατιώτες, οι οποίες αποτελούν το 14% των ενόπλων δυνάμεων.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως μεταξύ άλλων στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλίααλλά και την Τουρκία. Εθελοντική είναι η θητεία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, όπως στη Βολιβία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ουκρανία και Ρωσία δεν προβλέπουν ούτε αυτές υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες – αν και εξαιτίας του πολέμου αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολλές γυναίκες που στελεχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, επί του παρόντος βρίσκονται στον στρατό 68.000 γυναίκες – 40% περισσότερες σε σύγκριση με το 2021. Η δε Ρωσία έχει μάλιστα και μία μονάδα πιλότων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες και έχει την ονομασία «Μάγισσες της Νύχτας» – ένα όνομα που παραπέμπει στην ομώνυμη μονάδα γυναικών αεροπόρων του σοβιετικού στρατού κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Deutsche Welle