Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν την Τετάρτη ότι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων του άλλου, κατά παράβαση του μορατόριουμ που είχαν μεσολαβήσει οι ΗΠΑ.
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι παρείχαν λεπτομέρειες για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έπεισαν τη Μόσχα και το Κίεβο να συμφωνήσουν στην περιορισμένη εκεχειρία τον περασμένο μήνα ως το προσδοκώμενο βήμα προς την πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βομβαρδισμούς στην περιοχή του δυτικού Κουρσκ που διέκοψε το ρεύμα σε περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά.
Στο ρωσικό τμήμα της περιφέρειας Λουχάνσκ της Ουκρανίας, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου είπε ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας σε σταθμό διανομής φυσικού αερίου άφησε περισσότερους από 11.000 πελάτες γύρω από την πόλη Σβάτοβε με περιορισμένη πρόσβαση σε φυσικό αέριο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ένα ρωσικό drone χτύπησε έναν ενεργειακό υποσταθμό στην περιοχή Σούμι και τα πυρά του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιά σε μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ντνιπροπετρόφσκ, διακόπτοντας την ηλεκτρική ενέργεια σε σχεδόν 4.000 καταναλωτές.
Ο διαμεσολαβητικός ρόλος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ανυπόμονη και με τις δύο πλευρές να προχωρήσουν πιο γρήγορα προς τον τερματισμό του τριετούς πολέμου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε την ενεργειακή εκεχειρία είναι απόδειξη ότι ήταν σοβαρός για τη συμμετοχή σε μια ειρηνευτική διαδικασία – κάτι που το Κίεβο και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους του αμφισβητούν.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Αμερικανούς παρά τα καθημερινά, όπως αποκάλεσε, ουκρανικά χτυπήματα στη ρωσική ενεργειακή υποδομή.
Ο Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία σπάει την ενεργειακή εκεχειρία και κάλεσε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, όπως απείλησε να κάνει ο Τραμπ.
Η Ουκρανία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν πρόθυμη να δεχτεί μια πλήρη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να συμφωνήσει με αυτό, εγείροντας μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης και ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει το διάστημα για να κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες και να αποκτήσει περισσότερα όπλα από τη Δύση.
Πηγή: Reuters