Στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης (11 ώρα Ελλάδος) ο Πρόεδρος Τραμπ θα παραχωρήσει άτυπη συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας τους δασμούς της πολυδιαφημισμένης «Ημέρας Ελευθερίας».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωναν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος και τον στόχο των δασμών, ενώ σύμβουλος του Τραμπ αναφέρει πως οποιαδήποτε αναφορά πριν από τις αυριανές ανακοινώσεις δεν είναι παρά «απλή εικασία».
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονται σχέδιο, με το οποίο οι επιβληθησόμενοι δασμοί θα επιφέρουν αυξήσεις 20% στα εισαγόμενα προϊόνα από όλες τις χώρες.
Το σχέδιο απομακρύνεται από το σενάριο της «την στοχευμένης προσέγγιση» που εξεταζόταν επίσης.
Ωστόσο το Bloomberg μιλάει για «δασμούς ανά περίπτωση χώρας».
Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και αύξησε τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιτείνοντας τις εντάσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.
Στην απογευματινή ενημέρωση που ξεκίνησε στις 7:15 ώρα Ελλάδας από την Κάρολιν Λέβιτ, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ, λέει, θα συνιστούν μια από τις «πιο σημαντικές μέρες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία».
«Η χώρα μας υπήρξε μια από τις πιο κεντρικές οικονομίες στον κόσμο», είπε η Λέβιτ προσθέτει. Αλλά πάρα πολλές ξένες χώρες έχουν τις αγορές τους κλειστές για τις εξαγωγές μας. Αυτό είναι θεμελιωδώς άδικο», πρόσθεσε.