Skip to main content

Γερμανία: Επιστήμονες ζητούν τη «στρατολόγηση» Αμερικανών ερευνητών που επηρεάζονται από την πολιτική Τραμπ

REUTERS/Carlos Barria

Μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ερευνητές και πανεπιστήμια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και φοβούνται για το μέλλον τους

Την στρατολόγηση Αμερικανών ερευνητών, μέσω ενός ειδικού προγράμματος, ζητούν από τη Γερμανία επιστήμονες διεθνούς κύρους, λόγω των μέτρων που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος του ακαδημαϊκού κόσμου, ούτως ώστε να ενισχυθεί το «δυναμικό καινοτομίας» της χώρας.

«Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανατρέψουν τη «φυγή εγκεφάλων» και να προσελκύσουν ερευνητές παγκόσμιας φήμης», αναφέρουν οι οκτώ επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του περιοδικού Spiegel.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα είχε ως στόχο τη δημιουργία έως και 100 εδρών πανεπιστημιακών καθηγητών, υπό την αιγίδα της Γερμανικής Ερευνητικής Κοινότητας (Deutschen Forschungsgemeinschaft), με χρηματοδότηση του υπουργείου Έρευνας. Θα απευθυνόταν σε επιστήμονες, «οι έρευνες των οποίων παρεμποδίζονται ή περιθωριοποιούνται στις ΗΠΑ», με προτίμηση «κρίσιμους μελλοντικούς τομείς, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομοποτική, το κλίμα, τη δημόσια υγεία και άλλους» αναφέρει το κείμενο αυτό.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν

Οι υπογράφοντες έδωσαν στο πρόγραμμα το όνομα «Μάιτνερ-Αϊνστάιν», από τα ονόματα δύο εμβληματικών φυσικών, της Λίζε Μάιτνερ και του Άλμπερτ Αϊνστάιν που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1930, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. «Οι ΗΠΑ ήταν ο προτιμώμενος προορισμός των καλύτερων ερευνητών του κόσμου, αφού πρόσφεραν ακαδημαϊκή ελευθερία, κύρος, γενναιόδωρη χρηματοδότηση και ισχυρά επαγγελματικά δίκτυα. Αλλά η κατάσταση άλλαξε», προσθέτουν οι επιστήμονες, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση πανεπιστημίων και εκφράζονται φόβοι για καταστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας των ερευνητών.

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων η Κορνέλια Βολ, η πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος Hertie School και ο οικονομολόγος Μόριτς Σούλαρικ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία.

Στο άρθρο τους αναφέρονται επίσης στην απειλή απέλασης φοιτητών και τη στέρηση χρηματοδότησης σε ορισμένα πανεπιστήμια, όπως στο Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς, το οποίο στα μέσα Μαρτίου ανακοίνωσε ότι καταργεί περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο λόγω των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ.

Μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ερευνητές και πανεπιστήμια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και φοβούνται για το μέλλον τους. Την Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στερήσει από το περίβλεπτο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χρηματοδότηση ύψους 9 δισεκ. δολαρίων, κατηγορώντας το, όπως και το Κολούμπια προηγουμένως, ότι επιτρέπει την άνθιση του «αντισημιτισμού» στην πανεπιστημιούπολη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP