Skip to main content

Μιανμάρ: Περισσότεροι από 2.700 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό – Προειδοποίηση του ΟΗΕ για τους επιζώντες

Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

Στην Μπανγκόκ, οι διασώστες εξακολουθούσαν να σαρώνουν τα ερείπια ενός ημιτελούς ουρανοξύστη που κατέρρευσε για σημάδια ζωής

Ομάδες αρωγής στη Μιανμάρ περιέγραψαν την Τρίτη σκηνές καταστροφής και απόγνωσης μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για φαγητό, νερό και στέγη και προειδοποιώντας ότι το παράθυρο για να βρεθούν επιζώντες έκλεινε γρήγορα.

Ο στρατιωτικός ηγέτης της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ σε τηλεοπτική ομιλία είπε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,7 βαθμών της Παρασκευής αναμένεται να ξεπεράσει τους 3.000, έχοντας φτάσει τους 2.719 την Τρίτη, με 4.521 τραυματίες και 441 αγνοούμενους.

Ο σεισμός, που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ανατρέποντας αρχαίες παγόδες και σύγχρονα κτίρια. Προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη δεύτερη πόλη της Μιανμάρ Μανταλέϊ και Νάϊ Πι Τάου, την πρωτεύουσα που η προηγούμενη χούντα έχτισε για να είναι ένα απόρθητο φρούριο.

Στους 21 οι νεκροί στην Ταϊλάνδη

Στους 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια. Οι διασώστες πίεσαν να αναζητήσουν ζωή στα ερείπια ενός ουρανοξύστη που είχε καταρρεύσει υπό κατασκευή στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, αλλά αναγνώρισαν ότι ο χρόνος ήταν εναντίον τους.

Στη Μιανμάρ, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία κατακλύζονταν και οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από τις ζημιές στις υποδομές και τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Οι αντάρτες κατηγόρησαν τον στρατό ότι διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές ακόμη και μετά τον σεισμό και την Τρίτη μια συμμαχία ανταρτών κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης.

Προειδοποίηση του ΟΗΕ

Ομάδες αρωγής σήμαναν συναγερμό για την έλλειψη τροφίμων, νερού και υγιεινής. Η περιοχή εξακολουθούσε να πλήττεται από μετασεισμούς την Τρίτη.

Η Τζούλια Ρις, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά της UNICEF, η οποία μόλις επέστρεψε από μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές κοντά στο επίκεντρο στο κέντρο της Μιανμάρ, είπε ότι ολόκληρες κοινότητες είχαν ισοπεδωθεί και η καταστροφή και το ψυχολογικό τραύμα ήταν τεράστια.

«Κι όμως, αυτή η κρίση εξακολουθεί να εκτυλίσσεται. Οι δονήσεις συνεχίζονται. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα πτώματα εξακολουθούν να ανασύρονται από τα ερείπια», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται κάθε ώρα. Το παράθυρο για σωτήρια απάντηση κλείνει».

Ο εμφύλιος πόλεμος

Στην περιοχή Μανταλέϊ, 50 παιδιά και δύο δάσκαλοι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το νηπιαγωγείο τους, ανακοίνωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε μια σπάνια ιστορία επιβίωσης, μια 63χρονη γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου στο Νάι Πι Τάου, αφού είχε παγιδευτεί για 91 ώρες. Βρέθηκε το πρωί της Τρίτης και ανασύρθηκε μια ώρα αργότερα, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Μιανμάρ, μετά από κοινή διάσωση με ομάδες από την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021, έχει περιπλέξει τις προσπάθειες προσέγγισης των τραυματιών και των αστέγων, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ελέγχων στο διαδίκτυο και άλλα δίκτυα επικοινωνίας.

Μια ομάδα ανταρτών, η Karen National Union, δήλωσε την Κυριακή ότι η χούντα διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στα ανατολικά της χώρας σε μια περίοδο που θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες ανακούφισης από τους σεισμούς.

Η Συμμαχία των Τριών Αδελφοτήτων, των τριών μεγάλων ομάδων ανταρτών που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χούντα, κήρυξε την Τρίτη μονομερή εκεχειρία ενός μήνα, για να επιτρέψει στις επείγουσες ανθρωπιστικές προσπάθειες «να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η χούντα πρέπει να επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

«Ο στρατός της Μιανμάρ έχει μια μακροχρόνια πρακτική να αρνείται τη βοήθεια σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ομάδες που του αντιστέκονται», δήλωσε ο ερευνητής της Μιανμάρ Τζο Φρίμαν. «Πρέπει να επιτρέψει αμέσως την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Στην ομιλία του, ο ηγέτης της χούντας Min Aung Hlaing έκανε λόγο για «διδάγματα» και επέκρινε την κακή ποιότητα κατασκευής. «Κάποια κτίρια χτίστηκαν φθηνά, χωρίς να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για αυτά», είπε.

Δεν είναι σαφές εάν ο Min Aung Hlaing θα μεταβεί στο εξωτερικό αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στην Μπανγκόκ, όπως είχε προγραμματιστεί. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης την Τρίτη δήλωσε ότι ο στρατηγός μπορεί να παραστεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θα συνεχίσουμε»

Στην Μπανγκόκ, οι διασώστες εξακολουθούσαν να σαρώνουν τα ερείπια ενός ημιτελούς ουρανοξύστη που κατέρρευσε για σημάδια ζωής, αλλά γνωρίζοντας ότι καθώς είχαν περάσει τέσσερις ημέρες από τον σεισμό, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες αυξάνονταν.

Υπήρχαν περίπου 70 πτώματα κάτω από τα ερείπια και οι ειδικοί είπαν ότι 12 είχαν εντοπιστεί, χρησιμοποιώντας σαρωτές, αλλά μεγάλα συντρίμμια έκλεισαν το δρόμο και οι διασώστες έκοβαν πλάκες από σκυρόδεμα για να τις αφαιρέσουν.

«Η εστίασή μας είναι στην επιβίωση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν επιβιώσει για μία εβδομάδα», είπε ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ  Τσαντσαρτ Σιτιπούντ στους δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα… εάν υπάρχει δομή και αέρας και δεν υπάρχει άμεση θερμότητα. Θα συνεχίσουμε».

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης υποστηρίχθηκαν από πολυεθνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς η οικογένεια και οι φίλοι δήλωσαν ότι φοβούνται τα χειρότερα.

«Οι ομάδες διάσωσης κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Το βλέπω αυτό», είπε ο 19χρονος Αρτιτχάπ Λαλόντ, ο οποίος περίμενε νέα για τον αδερφό του.

Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι ορισμένα δείγματα χάλυβα που συλλέχθηκαν από το σημείο του κτιρίου που κατέρρευσε ήταν κατώτερα των προτύπων, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου βιομηχανίας της Ταϊλάνδης. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης.

Δεκατέσσερις θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στο εργοτάξιο και επτά σε άλλα σημεία της πόλης.

Πηγή: Reuters