86.000 παράνομες είσοδοι έχουν αποτραπεί στην Γερμανία, από την έναρξη των συνοριακών ελέγχων στις 16 Οκτωβρίου 2023 με την Πολωνία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Αυστρία και από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024 σε όλα τα χερσαία σύνορα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, κάνοντας απολογισμό του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης, εν μέσω διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου της, εκτός από την αποτροπή των 80.000 παράνομων εισόδων, έχουν επίσης συλληφθεί 2000 διακινητές, ενώ 50.000 άτομα έχουν απορριφθεί στα σύνορα.
Την ίδια ώρα, από το 2021 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 77% ο αριθμός αφίξεων εξειδικευμένων εργαζόμενων, ενώ έχει μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν καθεστώς ασύλου και έχουν αυξηθεί κατά 55% οι επαναπατρισμοί μεταναστών. Επιπλέον, στα μαθήματα ενσωμάτωσης συμμετέχουν κατά 2,5 φορές περισσότερα άτομα από ό,τι πριν από το 2021.
Σημαντική αύξηση έχουν καταγράψει οι περιπτώσεις επαναπατρισμού μεταναστών.
Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου μειώνεται επίσης σημαντικά: από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους υπεβλήθησαν 32.671 αιτήσεις, όταν κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2024 οι αιτήσεις ήταν 213.000 και το 2023 324.636.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται τα τελευταία χρόνια από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2025 ο αριθμός τους έφθανε τους 1.252.954, με το 58% εξ αυτών να είναι γυναίκες.
Χρειάζεται «ριζική» αλλαγή πορείας στο μεταναστευτικό
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) Χανς-Έκαρντ Ζόμερ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος του ασύλου και υποστήριξε ότι η Γερμανία χρειάζεται «ριζική» αλλαγή πορείας στο μεταναστευτικό, ενώ επέκρινε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ως «κυνικό».
«Προσελκύει κυρίως νεαρούς άνδρες, ενώ γυναίκες, ασθενείς και οικογένειες έχουν λιγότερες πιθανότητες να φθάσουν στην Ευρώπη», σημείωσε και αντιπρότεινε την εφαρμογή ενός συστήματος υποδοχής το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ικανότητα για ενσωμάτωση και ένταξη στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, ο κ. Ζόμερ ζήτησε όσοι εισέρχονται παράνομα στην Γερμανία να χάνουν κάθε δικαίωμα παραμονής.