Skip to main content

Μιανμάρ: Ενός λεπτού σιγή σήμερα για τα θύματα του σεισμού – Ανησυχία ότι η χούντα θα αποκλείσει την βοήθεια από τις περιοχές των ανταρτών

China Daily via REUTERS

Μέχρι στιγμής τα θύματα του σεισμού ανέρχονται σε 2.719 νεκρούς- Εθνικό πένθος μέχρι την Κυριακή

Η μυρωδιά του θανάτου επικρατεί στην Μιανμάρ, οι πολίτες της οποίας καλούνται σήμερα να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Παρασκευής, που ισοπέδωσε κτίρια κι υποδομές αφήνοντας πάνω από 2.000 νεκρούς.

Στη χώρα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ως και την Κυριακή, κατά την εβδομάδα εθνικού πένθους που κήρυξε η στρατιωτική χούντα την Δευτέρα, σε ένδειξη «συμπάθειας» για τα θύματα και τις καταστροφές, σύμφωνα με τους στρατηγούς.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό έφτασε τους 2.719, των τραυματιών γύρω στους 4.521, ενώ πάνω από 400 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τον ηγέτη της χούντας της Μιανμάρ Αούνγκ Χλάινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 3.000. Πάντως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο.

Σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, σπίτια, θρησκευτικοί χώροι, σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί πλήρως. Για μέρες οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των κτίρίων που κατέρρευσαν, με τις ελπίδες πλέον να στερεύουν.

Οι προσπάθειες των διασωστών επιβραδύνονται λόγω της έλλειψης πόρων και εξοπλισμού και των κατεστραμμένων υποδομών. Οι επιχειρήσεις διάσωσης αντιμετωπίζουν «σημαντικά εμπόδια, όπως κατεστραμμένους δρόμους, κατεστραμμένες γέφυρες, ασταθείς επικοινωνίες και την πολυπλοκότητα που σχετίζεται με εμφύλιες συγκρούσεις», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον τρία νοσοκομεία καταστράφηκαν και 22 υπέστησαν εν μέρει ζημιές, ενώ «η κλίμακα των θανάτων και των τραυματισμών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή».

Παράλληλα, οι ασταμάτητες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να σπέρνουν τρόμο σε πολλούς, που δεν αποκλείουν νέες καταστροφές.

Μανταλέι: Εκατοντάδες πτώματα στο κρεματόριο

Το Μανταλέι, με βάση όσα είναι γνωστά, υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές: δεκάδες κτίρια μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες συντριμμιών.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, εκατοντάδες τραυματίες κι ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά, οδηγούνται σε χώρους στάθμευσης, σε κλίνες με ροδάκια, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις θα προκαλέσουν ζημιές στην κτιριακή υποδομή.

Στην περιφέρεια της πόλης, κρεματόριο παρέλαβε εκατοντάδες πτώματα κι αναμένονται ακόμη περισσότερα, καθώς συνεχίζουν να ανασύρονται θύματα από τα συντρίμμια.

Την κατάσταση στο Μανταλέι ειδικά περιπλέκει ο καύσωνας καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν και σήμερα τους 40° Κελσίου.

Ενός λεπτού σιγή

Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, από τις 12:51:02 (τοπική ώρα· 09:21 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που σημειώθηκε ο χειρότερος σεισμός ο οποίος έπληξε την χώρα εδώ και δεκαετίες, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Το στρατιωτικό καθεστώς διέταξε τον πληθυσμό να διακόψει κάθε δραστηριότητα εκείνη την ώρα με ανακοινωθέν του, ενώ τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν σύμβολα πένθους αντί των κανονικών προγραμμάτων τους και θα γίνουν προσευχές σε ναούς και σε παγόδες.

Ανησυχία για τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες

Ο εμφύλιος πόλεμος, που έχει γονατίσει υποδομές καίριας σημασίας κι έχει κάνει τη χώρα κομμάτια, καθώς δρουν δεκάδες ένοπλες οργανώσεις, εθνικών μειονοτήτων και των πολιτικών αντιπάλων της χούντας, περιπλέκει πολύ την κατάσταση.

Η εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου 2021 την εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Κι γονάτισε το σύστημα υγείας — υποστελεχωμένο, δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τέτοια πλημμύρα θυμάτων.

Η χούντα των στρατηγών διαβεβαιώνει πως κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται, όμως υπάρχουν επίμονες πληροφορίες περί συνέχισης των βομβαρδισμών της αεροπορίας εναντίον αντιπάλων τους.

Μάλιστα οι αντίπαλοι της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ προτρέπουν τους διεθνείς οργανισμούς να στείλουν βοήθεια απευθείας στις σεισμόπληκτες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι ένοπλες αντιστασιακές δυνάμεις και οι φιλοδημοκρατικές δυμάμεις της χώρας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη χούντα για δίκαιη κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη χώρα.

Ο σεισμός προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές στις πόλεις Σαγκάιγκ και Μανταλέι, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής κυβέρνησης. Ωστόσο, οι αντιστασιακές ομάδες ελέγχουν την ύπαιθρο και φοβούνται ότι θα στερηθούν βοήθεια και υλικά για την ανοικοδόμηση των περιοχών από τη χούντα.