Skip to main content

Πούτιν: Θέλει την κουρτίνα Νο 3 στις ειρηνευτικές συνομιλίες – Να απομακρυνθεί ο Ζελένσκι

Ο κύριος στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι να εξασφαλίσει την απομάκρυνση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη θέση του ως προέδρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Moscow Times, μέχρι τώρα η Μόσχα οραματιζόταν το τέλος του πολέμου υπό τη μορφή δύο αποδεκτών σεναρίων:

  1. Συνθηκολόγηση του Κιέβου, με αλλαγή καθεστώτος και αναδιάρθρωση του ουκρανικού κράτους υπό ρωσική επιρροή, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα σε χώρα-δορυφόρο σαν τη Λευκορωσία. Ή
  2. Η Ρωσία εδραιώνει τον έλεγχό της στις τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική και στρατιωτική ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Πλέον όμως, σύμφωνα με δύο Ρώσους διπλωμάτες και μια πηγή κοντά στο Κρεμλίνο, η Μόσχα εστιάζει σε μια τρίτη επιλογή: την απαξίωση του Ζελένσκι στα μάτια του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε η Ουάσιγκτον να πιέσει το Κίεβο να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές των Moscow Times, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο σε αυτή την προσπάθεια, αναφέροντας ως παράδειγμα την επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι πηγές των Moscow Times υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ακόμη και τις πιο μικρές παραχωρήσεις ως «δώρο όχι στον Τραμπ, αλλά στον Ζελένσκι». «Αυτό είναι απαράδεκτο για τον Πούτιν», ανέφερε διπλωματική πηγή του πρακτορείου.

Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο προσπαθεί να χειραγωγήσει τις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν την απομάκρυνση του Ζελένσκι,  σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι ο Ζελένσκι έχει μεγάλες πιθανότητες να χάσει τις εκλογές και προωθεί την διεξαγωγή εκλογών με την ελπίδα ότι ο διάδοχός του θα είναι πιο πρόθυμος να συμβιβαστεί με τη Μόσχα. «Ο Ζελένσκι δεν θα συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του ζητήματος: να τον απομακρύνουμε», δήλωσε πηγή κοντά στο Κρεμλίνο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως ο Πούτιν πρότεινε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφτούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος.  «Υπάρχει μια τέτοια πρακτική και καταρχήν μπορείτε φυσικά να συζητήσετε το ενδεχόμενο προσωρινής διοίκησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά ακόμη και των εταίρων και φίλων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Τραμπ φάνηκε να ενοχλείται από αυτή την πρόταση δηλώντας πως «δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης οργισμένος με τον Πούτιν απειλώντας μάλιστα ότι θα επιβάλει δευτερογενείς δασμούς 25-50% στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν θεωρήσει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια λίγο αργότερα φάνηκε να αλλάζει και πάλι τόνο δηλώνοντας πως εμπιστεύεται τον Ρώσο πρόεδρο. «Δεν νομίζω ότι θα αθετήσει τον λόγο του. Μιλάτε για τον Πούτιν. Δεν νομίζω ότι θα κάνει πίσω. Τον ξέρω πολύ καιρό. Πάντα τα πηγαίναμε καλά», όπως είπε.