Skip to main content

Μιανμάρ: Μπορεί ο φονικός σεισμός να ρίξει τη χούντα σε μια χώρα με «ρίζες» στις δεισιδαιμονίες και την αστρολογία;

EPA/STRINGER

Θα μπορούσε η φυσική καταστροφή να προμηνύει την κατάρρευση της κυβερνώσας στρατιωτικής χούντας;

Μετά την ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία,  πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι η χούντα της Μιανμάρ θα μπορούσε να είναι η επόμενη.

Σήμερα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την χώρα την Παρασκευή- και τους σχεδόν 1.700 νεκρούς μέχρι στιγμής- η πτώση της χούντας θεωρείται πιο πιθανή από ποτέ. Πρώτα από όλα από τους πολίτες της Μιανμάρ, μιας χώρας με βαθιά πίστη στους οιωνούς και τις δεισιδαιμονίες.

Η συγκυρία

Ο μεγάλος σεισμός, που σημειώθηκε την Παρασκευή, έχει αφήσει τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους νεκρούς, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Μία ημέρα νωρίτερα το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ γιόρτασε την 80ή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας πραγματοποιώντας παρέλαση με βασικό σκοπό να αναδείξει τη δύναμη του καθεστώτος.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι βυθίζοντας τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που άφησε χιλιάδες νεκρούς, τρία εκατ. εκτοπισμένους και το ένα τρίτο του πληθυσμού σε εξαθλιωμένη κατάσταση να βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 7,7 Ρίχτερ που έπληξαν την χώρα ήρθαν μόνο για να επιδεινώσουν, αν όχι εκτροχιάσουν, την κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι η Μιανμάρ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατού σχεδόν πέντε δεκαετίες και μόνο το 2011 ξεκίνησαν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, προτού φυλακιστεί στο τελευταίο πραξικόπημα, είχε περάσει 15 χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση. Είχε αναλάβει την εξουσία μετά τις εκλογές του 2015, που είχαν χαρακτηριστεί οι πιο ελεύθερες που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα.

«Αναλαμβάνει η φύση»

Για πολλούς, τα σημάδια είναι ξεκάθαρα και η καταστροφή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πολλοί στη Μιανμάρ βλέπουν τον σεισμό ως ένδειξη ανταπόδοσης κατά του του αρχηγού της χούντας, αναφέρουν οι New York Times.

«Όταν η βαναυσότητα κάποιου ξεπερνά αυτό που θα έπρεπε να είναι ικανός ένας άνθρωπος και δεν μπορεί να τον φτάσει δικαιοσύνη, αναλαμβάνει η φύση», σχολιάζει στην Telegraph ο U Sein Lwin, συνταξιούχος αξιωματικός. «Αυτός ο σεισμός είναι ένα σημάδι ότι η τιμωρία του αρχηγού του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ θα έρθει σύντομα».

Η αστρολογία και οι δεισιδαιμονίες

Οι δεισιδαιμονίες, η προπαγάνδα και η αστρολογία έχουν ξεχωριστή θέση στη Μιανμάρ. Ακόμα και οι ηγέτες της χώρας, κατά κύριο λόγο στρατιωτικοί- δεδομένου ότι βρίσκεται υπό στρατιωτικές δικτατορίες από τη δεκαετία του 1960-, συμβουλεύονται μάντεις και αστρολόγους για να παραμείνουν στην εξουσία.

Ενδεικτικά, το 2005 οι στρατηγοί έλαβαν μια προφητεία για την πιο ευνοϊκή στιγμή για την μεταφορά την πρωτεύουσας χώρας, από τη Γιανγκόν στο σημερινό Νέπιντο (ή Νάι Πι Τάου), ενώ ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κάνει συλλογή από λευκούς ελέφαντες που θεωρούνται σύμβολο δύναμης. Επίσης, σύμφωνα με τους NYT, βασίζεται σε βουδιστικά φυλαχτά για να παραμείνει στην εξουσία.

Θα μπορούσε, λοιπόν, αυτός ο σεισμός να προαναγγέλλει την αρχή του τέλους για τη χούντα; Οι στρατηγοί σίγουρα το φοβούνται, όπως αποκαλύπτει στους NYT αστρολόγος που συμβουλεύει έναν ανώτερο αξιωματούχο της χούντας.

«Ένας στρατιωτικός μεσάζων με κάλεσε και ζήτησε βοήθεια για να προστατεύσει την κυριότητα του αρχηγού της χούντας στη Μιανμάρ. Τους συμβούλεψα να φορέσει ένα φυλαχτό του Βούδα – αλλά πιστεύω ότι αυτός ο σεισμός είναι ένα δυσοίωνο σημάδι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εμφύλιος πόλεμος

Πέρα από τις δεισιδαιμονίες, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δείχνουν ότι ο στρατηγός είναι πιο αδύναμος από ποτέ, σχολιάζει η Telegraph.

Μετά από τέσσερα εμφύλιων συγκρούσεων, τους τελευταίους 18 μήνες ένα δίκτυο αντικαθεστωτικών ανταρτών έχει κατακτήσει εδάφη που ήλεγχε η χούντα. Πλέον ελέγχει περίπου το 60% της γης.

Στο μεταξύ, ο στρατός χάνει γρήγορα στρατιώτες και υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και το Πεκίνο, ένας από τους στενότερους συμμάχους του, χάνει την υπομονή του με την ηγεσία του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Παράλληλα, λίγες κυβερνήσεις θεωρείται ότι είναι χειρότερα προετοιμασμένες για το πλήγμα από ένα σεισμό από ό,τι ήταν η Μιανμάρ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το σύστημα υγείας της χώρας είναι «υπό κατάρρευση», όπως και οι υποδομές. Την ίδια ώρα, η διαφθορά είναι διαδεδομένη και η εμπιστοσύνη προς τους αξιωματούχους χαμηλή.

Μήπως ο σεισμός είναι ευκαιρία;

Από την άλλη, η φυσική καταστροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί μια ευκαιρία για έναν ηγέτη που επιζητά την αναγνώριση της εξουσίας του στο εξωτερικό, και αυτή θα μπορούσε να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την διοργάνωση εκλογών μέσα στη χρονιά.

«Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για αυτούς είναι η νομιμοποίηση», δήλωσε ο Τζο Φρίμαν, ερευνητής της Μιανμάρ στη Διεθνή Αμνηστία. «Εάν φαίνεται ότι ηγούνται μιας προσπάθειας βοήθειας και συνεργάζονται με επιτυχία με διεθνείς οργανισμούς, θα καλωσορίσουν αυτόν τον πρόσθετο προσωπείο».

Υπό αυτό το πρίσμα δεν πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότι η χούντα προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση απευθύνοντας έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

Πάντως, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα μπορούσε να επηρεάσει ο σεισμός τον πόλεμο. Το σίγουρο είναι ότι ο σεισμός δεν έφερε κατάπαυση του πυρός καθώς ο στρατός συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές, ακόμη και τις πληγείσες.

Όπως και να έχει, το γεγονός ότι ο σεισμός έπληξε την πρωτεύουσα και σύμβολο της δύναμης της χούντας θα θεωρηθεί κακό σημάδι. «Και μάλιστα αυτό συνέβη αμέσως μετά την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων, όταν ο στρατός υποτίθεται ότι επιδεικνύει τη δύναμή του», παρατήρησε ο Φρίμαν. «Αντίθετα, ένας σεισμός έπληξε το κέντρο της δύναμης της χούντας, το Νεπιντο. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι αυτό δεν θα ερμηνευθεί ως κακός οιωνός από τους στρατηγούς που πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες».

Διαβάστε ακόμα:

→ Μιανμάρ: Ο σεισμός έκανε σκόνη το σύμβολο της δύναμης της χούντας

→ Σύλληψη Ιμάμογλου, διαδηλώσεις στην Τουρκία, σεισμός στη Μιανμάρ: Ο Μάρτιος σε 10 φωτογραφίες