Την Δευτέρα οι δικαστές θα μπορούσαν να συντρίψουν το όνειρο της Μαρίν Λεπέν να κερδίσει την προεδρία. Η Λεπέν δικάζεται επειδή συμμετείχε σε ένα σχέδιο υπεξαίρεσης κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν κριθεί ένοχη θα μπορούσε να της απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για το 2027.
Ενώ το μέλλον μπορεί να φαίνεται λαμπρό για τον Εθνικό Συναγερμό, το κόμμα της Λε Πεν, μπορεί να υπάρξουν κάποια εμπόδια στον άμεσο μέλλον. Το κόμμα δεν φαίνεται να έχει προβεί σε λεπτομερή σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό μέλλον χωρίς αυτήν, ακόμη και μετά την έκδοση των προτάσεων της εισαγγελίας για την καταδίκη της τον Νοέμβριο. Έχουν επίσης τεθεί ερωτήματα αν ο πρόεδρος του κόμματος, ο 29χρονος Jordan Bardella, είναι πολύ νέος για να πάρει τη θέση της Λεπέν ως υποψήφιος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού.
«Είναι λίγο ερασιτέχνης», δήλωσε στο POLITICO υψηλόβαθμος βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια. Ο βουλευτής δήλωσε ότι τον προβλημάτισε η έλλειψη επικοινωνίας από το κόμμα και τη Λεπέν πριν από την ετυμηγορία της Δευτέρας. Η Λεπέν αρχικά φαινόταν έτοιμη να βγει και να πολεμήσει. Τις ημέρες που ακολούθησαν το αίτημα καταδίκης κατηγόρησε επανειλημμένα την εισαγγελία ότι προσπάθησε να την αποδυναμώσει πολιτικά. Μετά από αυτό; Σχεδόν τίποτα.
«Η Λεπέν είπε ότι θα ασκήσει έφεση, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ ασυνήθιστος τρόπος προετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές, με τη δαμόκλειο σπάθη να κρέμεται από μια ακόμη πιο λεπτή κλωστή», δήλωσε ο βουλευτής. Ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού που μίλησε στο POLITICO εξέφρασε λίγες ελπίδες ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ της Λεπέν.
Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, οι οποίοι όλοι έχουν αρνηθεί αδικήματα, κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν ένα «σύστημα» στο οποίο απομυζούσαν παράνομα χρήματα από το Κοινοβούλιο που προορίζονταν για τους βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρησιμοποιούσαν παράνομα τα χρήματα αυτά για να πληρώνουν υπαλλήλους του κόμματος που σπάνια ή ποτέ δεν ασχολούνταν με υποθέσεις στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.
Η εισαγγελία παρουσίασε επιβαρυντικά στοιχεία ότι πολλοί από τους βοηθούς δεν εργάστηκαν ποτέ στις θέσεις εργασίας που φέρονται να είχαν. «Αν δεν εργάζεσαι, είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι εργάστηκες», δήλωσε ο βουλευτής.
Δύο χρόνια ακόμα
Πολλά μπορούν να συμβούν από τώρα μέχρι το 2027. Αν η Λεπέν καταδικαστεί αλλά ασκήσει έφεση, υπάρχει πιθανότητα η νέα δίκη της να διεξαχθεί πριν από τότε. Ωστόσο, αυτό είναι πέρα από τον έλεγχο του Εθνικού Συναγερμού, και το να κλωτσήσει το κουτί στο δρόμο θα ήταν μια ριψοκίνδυνη τακτική.
«Περιμένουμε την ετυμηγορία και ανάλογα με το ποια θα είναι, θα προσαρμοστούμε… Αν η ποινή εκτελεστεί αμέσως, αυτό σημαίνει πολιτικό θάνατο, οπότε θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», δήλωσε ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Λεπέν, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει εσωτερικά θέματα.
Ενώ οι εκλογές του 2027 είναι ακόμη ανοιχτές, άλλοι επικρατέστεροι υποψήφιοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους να είναι υποψήφιοι και έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές προετοιμασίες.
Παρά το γεγονός ότι έδειξε γενναίο ύφος, ο συνεργάτης της Λεπέν αναγνώρισε τις επικείμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Εθνικός Συναγερμός, αν το δικαστήριο ακολουθήσει τις συστάσεις των εισαγγελέων.
Ο Εθνικός Συναγερμός έχει ήδη έναν εφεδρικό υποψήφιο- η Λεπέν συνεργάζεται με τον Μπαρντελά από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2022. Ο millennial ακροδεξιός πολιτικός ηγήθηκε του κόμματος στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές και κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού στη Γαλλία – όταν παρουσιάστηκε ως υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού για την πρωθυπουργία, αλλά κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του μόνο σε μια απογοητευτική τρίτη θέση.
Ωστόσο, ο Μπαρντελά δεν διαθέτει την εμπειρία της Λεπέν σε προεδρικές εκστρατείες.
Πηγή: Politico