Skip to main content

Φονικός σεισμός στην Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.002 οι νεκροί και 2.376 οι τραυματίες

REUTERS/Chalinee Thirasupa

Δραματική αύξηση στον αριθμό των θυμάτων

Τουλάχιστον 1.002 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 2.376 τραυματίστηκαν και 30 αγνοούνται από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η χούντα που κυβερνά την χώρα.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 144 νεκρούς, ωστόσο από την πρώτη στιγμή είχαν εκφραστεί φόβοι για χιλιάδες θύματα.

Έκθεση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει ότι υπάρχει 34% πιθανότητα να υπάρξουν μεταξύ 10.000 και 100.000 θάνατοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Μιανμάρ συγκλονίστηκε στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 στην Ελλάδα) από σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ, προερχόμενος από εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, ενώ ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Telegraph

Η κατάσταση είναι σε τέτοιο βαθμό απελπισίας που η χούντα προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση απευθύνοντας έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ως απάντηση η διεθνής βοήθεια άρχισε σήμερα να καταφθάνει στη Μιανμάρ, όπου σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στον στρατό της Μιανμάρ και ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Μανταλέι –η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ– και άλλες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος στη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

  • Ομάδα 37 διασωστών από την Κίνα έφθασε τα ξημερώματα στη Γιανγκόν (πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ), μεταφέροντας προηγμένο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως αναφέρει η κινεζική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
  • Η Ινδία έστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 απογειώθηκε με προορισμό τη Μιανμάρ μεταφέροντας κιτ υγιεινής, κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Η Νότια Κορέα θα διαθέσει 2 εκατ. δολάρια στη Μιανμάρ σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω διεθνών οργανισμών, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
  • Αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στέλνουν επίσης στην Μιανμάρ η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.

Στη χειρότερη στιγμή

Το χτύπημα του Εγέλαδου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μιανμάρ, που έχει ήδη διαλυθεί από έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο.

Τέσσερα χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το ένα τρίτο του πληθυσμού βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια, η οικονομία είναι κατεστραμμένη και είναι σε εξέλιξη μια σοβαρή επισιτιστική κρίση.

«Ο σεισμός δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή», ανέφερε ο Τζο Φρίμαν της Διεθνής Αμνηστίας. «Η κεντρική Μιανμάρ, η οποία πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του σεισμού, έχει καταστραφεί από στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές και συγκρούσεις μεταξύ των αντιστασιακών ομάδων και του στρατού», πρόσθεσε.

Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένας αριθμός που είναι πλέον πιθανό να εκτιναχθεί.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από το Μανταλέι και το Σαγκάιν, που ελέγχεται από τους αντάρτες. Στις περιοχές αυτές έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό.

Η Μιανμάρ αρνείται σταθερά τη βοήθεια στις περιοχές όπου οι ομάδες που αντιστέκονται στο καθεστώς είναι πιο ενεργές. Ωστόσο, σε μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ο ηγέτης της χούντας Μιν Αούνγκ Λάινγκ κάλεσε «κάθε χώρα» να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ή να ενισχύσει οικονομικά τις προσπάθειες αρωγής των σεισμοπαθών.

Εννιά οι νεκροί στην Μπανγκόκ

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν σκόρπισαν τον τρόμο σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων.

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Οι ταϊλανδικές αρχές αναφέρουν ότι εννέα άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί και περίπου 100 αγνοούνται. Πάντως οι αρχές ανέφεραν ότι υπάρχουν σημάδια ζωής στα ερείπια.

Telegraph

Οι αρχές έχουν λάβει 2.000 αναφορές για πολυώροφα κτίρια που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, γι’ αυτό και συνεργεία θα επιθεωρήσουν τις ρωγμές σήμερα.

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της Μπανγκόκ κατασκήνωσαν σε πάρκα της πόλης, φοβούμενοι να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους.