Επίθεση στη Δανία εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ομιλία του από τη στρατιωτική βάση Pituffik στη Γροιλανδία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.
Ο Τζέι Ντι Βανς καταλόγισε στην Κοπεγχάγη ελλειμματική συνεισφορά τόσο στις υποδομές όσο και στην ασφάλεια της Γροιλανδίας.
Η περιοχή γύρω από τη διαστημική βάση Pituffik είναι «λιγότερο ασφαλής» από ό,τι ήταν πριν από 30-40 χρόνια, είπε ο Βανς, προσθέτοντας ότι «καθώς Ρωσία και Κίνα έχουν δείξει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη βάση», οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη «δεν ανταποκρίθηκαν».
Η Δανία δεν επένδυσε αρκετά για να διατηρήσει την περιοχή ασφαλή, συνόψισε ο Βανς και υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε: «Το μήνυμά μας είναι απλό: Δεν έχετε κάνει καλά τη δουλειά σας. Και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα «σεβαστούν την αυτοδιάθεση των Γροιλανδών», λέγοντας ότι το ζήτημα των ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με τον λαό της Γροιλανδίας αλλά με την ηγεσία της Δανίας.
Πολλοί Αμερικανοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί η Αρκτική είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, είπε ακόμη ο Βανς και εξήγησε ότι «πολλοί σταθμοί των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γροιλανδία είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση πιθανών απειλών από πυραύλους με στόχο τις ΗΠΑ και την κατάρριψη οποιασδήποτε αεροπορικής επίθεσης».
«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία και η Κίνα και άλλα έθνη ενδιαφέρονται για τις αρκτικές διόδους και τα ναυτικά κανάλια», λέει, προσθέτοντας ότι οι αντίπαλοι επιδιώκουν επίσης να αποκτήσουν δικαιώματα ορυκτών στην περιοχή.
Συνέχισε λέγοντας ότι εάν οι ΗΠΑ δεν ενδιαφερθούν για τη Γροιλανδία, θα το κάνουν και άλλα έθνη.
Θα επιλέξουν ανεξαρτησία
Ως προς το πρακτέο, και αφού ρωτηθηκε εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα περί προσάρτησης, ο Τζέι Ντι Βανς είπε ότι αυτό που θα γίνει είναι ότι οι Γροιλανδοί θα επιλέξουν να καταστούν ανεξάρτητοι από τη Δανία και μετά θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τις ΗΠΑ, ενώ μίλησε και για λύση στο «στυλ του Τραμπ» (Trump style),.
Η Γροιλανδία είναι λιγότερο ασφαλής τώρα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από λίγες δεκαετίες και το νησί της Αρκτικής θα ήταν καλύτερα υπό την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι υπό τη διοίκηση της Δανίας, τόνισε ο κ. Βανς και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα ήσασταν πολύ καλύτερα… να έρθετε κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι ήσασταν κάτω από ομπρέλα ασφαλείας της Δανίας».
Πιστεύουμε ότι η Γροιλανδία θα συνεργαστεί τελικά με τις ΗΠΑ, ότι οι Γροιλανδοί θα επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία, και τότε θα έχουμε συνομιλίες, κατέληξε.
Και βίντεο από τον Τραμπ
Την ώρα που ο ο Βανς μιλούσε στη στρατιωτική βάση, ο Τραμπ ανέβαζε στα social media ένα βίντεο, δημιουργοί του οποίου είναι μια ομάδα λόμπι, ονόματι «Securing American Greatness».
Κεντρικό νόημα; Ο στενός δεσμός ΗΠΑ και Γροιλανδίας.
Το βίντεο παρουσιάζει διάφορα πλάνα από το τοπίο της Γροιλανδίας, αλλά και πλάνα αρχείου που φαίνεται να προέρχονται από τα «επίκαιρα» (ειδήσεις που παιζόταν συνήθως μέσα στους κινηματογράφους) της δεκαετίας του 1940.
«Στην ψυχρή σιωπή της τούνδρας, γεννήθηκε ένας δεσμός», ξεκινά ο αφηγητής. Το βίντεο περιγράφει ακολούθως πώς οι Ναζί επεδίωξαν τον έλεγχο της Αρκτικής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τορπίλισαν ένα αμερικανικό πλοίο που ήταν καθ’ οδόν προς τη Γροιλανδία για να αποτρέψει τη ναζιστική εισβολή.
Τέσσερις κληρικοί παράτησαν τα σωσίβια τους «δίνοντας τη ζωή τους για να ζήσουν άλλοι, για να προστατεύσουν την Αμερική και τη Γροιλανδία», λέει το βίντεο.
Το περιστατικό αναφέρεται στη βύθιση του SS Dorchester από ένα γερμανικό υποβρύχιο το 1943.
«Αλλά σήμερα, η Γροιλανδία αντιμετωπίζει νέες απειλές – από τη ρωσική επιθετικότητα και την κινεζική επέκταση», συνεχίζει ο αφηγητής.
Συνεχίζει περιγράφοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Γροιλανδίας που αναπτύσσεται σε «κάθε περιπλία της Αρκτικής, με κάθε συνεργασία που σφυρηλατείται στη σκιά των πάγων και της αύξησης των εντάσεων».
«Αυτό δεν είναι μόνο ιστορία. Είναι πεπρωμένο» καταλήγει το βίντεο καθώς η μουσική γίνεται όλο και πιο επική.
«Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε ξανά μαζί», συνεχίζει. «Για την ειρήνη, για την ασφάλεια, για το μέλλον. Η Αμερική στέκεται στο πλευρό της Γροιλανδίας».