Skip to main content

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ – Σκληρές μάχες εναντίον Ουκρανών σε δεύτερη περιφέρεια

(Russian Defence Ministry/REUTERS)

Τα στρατεύματα του Κιέβου εξακολουθούν να ελέγχουν λίγο λιγότερα από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Κουρσκ.

Η Ρωσία ανακατέλαβε σήμερα άλλο ένα χωριό στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου επιδιώκει να εκδιώξει οριστικά τα ουκρανικά στρατεύματα έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες μαχών.

Όμως προσκείμενοι στη Μόσχα στρατιωτικοί μπλόγκερ εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στο Μπέλγκοροντ, μια παρακείμενη ρωσική περιφέρεια όπου ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν αυτόν τον μήνα.

Στο Κουρσκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το χωριό Γκογκολέφκα, έναν από μόλις μια χούφτα οικισμούς που εξακολουθεί να κατέχει η Ουκρανία από περίπου 100 που κατέλαβε τον περασμένο Αύγουστο.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός σταμάτησε 18 ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Κουρκ τις τελευταίες 24 ώρες. Δεν σχολίασε την κατάσταση στο Μπέλγκοροντ.

Χαρτογράφηση ανοικτού κώδικά από το Deep State, μια αξιόπιστη πηγή ουκρανικών στρατιωτικών ιστολογίων, δείχνει πως ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ένα μέρος άλλο όχι ολόκληρη την Γκογκολέφκα, και τα στρατεύματα του Κιέβου εξακολουθούν να ελέγχουν λίγο λιγότερα από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Κουρσκ.

Στο Μπέλγκοροντ, η Ρωσία είχε πει για πρώτη φορά στις 18 Μαρτίου πως ουκρανικές μονάδες προσπάθησαν να προωθηθούν πέρα από τα σύνορα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πολεμικούς μπλόγκερ της Ρωσίας, ουκρανικά στρατεύματα διατηρούν ένα «πάτημα» στην περιοχή.

Ένας από αυτούς, ο Αρκαντζέλ Σπετσνάζα, ανέφερε ότι ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στον οικισμό Ποπόφκα, και οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας πως “η κατάσταση παραμένει τεταμένη”.

Ένας άλλος, ο Ράιμπαρ, ανέφερε πως σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Ποπόφκα και η κάθε πλευρά πλήττει την άλλη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Ένα τρίτο μπλογκ, το Two Majors, ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

“Υπάρχουν συνεχή πλήγματα σε συγκεντρώσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όμως ο εχθρός εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιθετικές δυνατότητες για αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για περαιτέρω προώθηση, περιλαμβανομένων νέων περιοχών του μετώπου”, ανέφερε το Two Majors σε ανάρτηση στο Telegram.