Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφτούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Υπάρχει μια τέτοια πρακτική και καταρχήν μπορείτε φυσικά να συζητήσετε το ενδεχόμενο προσωρινής διοίκησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά ακόμη και των εταίρων και φίλων μας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Μουρμάνσκ.
Η πρόταση του ρώσου προέδρου για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης προφανώς αναφέρεται στη θέση που προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του Ουκρανού ομολόγου του δεν είναι νόμιμη. Τυπικά, η θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.
Κατόπιν θα ήταν δυνατό «να διεξαχθούν εκλογές και να έλθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού» ώστε «να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης», πρόσθεσε.
«Στη συνέχεια ξεκινάμε διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη ειρήνης, υπογράφουμε νόμιμα έγγραφα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως και είναι ασφαλή και σταθερά», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα και να εργαστεί για μια συμφωνία, προσπάθησε ειλικρινά να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων του πολέμου, που ονομάζουν ειδική στρατιωτική επιχείρηση. «Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «επίμονα» και «με αυτοπεποίθηση» οδεύουν στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αντιδρώντας στα σχόλια αυτά, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ σημείωσε πως για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του Συντάγματος της χώρας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία άμεση δήλωση από την ίδια την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει απορρίψει προηγουμένως οποιονδήποτε ισχυρισμό αμφισβητεί τη νομιμότητα της εξουσίας του, δεδομένου ότι στην Ουκρανία απαγορεύεται νομικά να πραγματοποιήσει εκλογές καθώς ισχύει στρατιωτικός νόμος λόγω της ρωσικής εισβολής.