Skip to main content

Φινλανδία: Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρατείνει την απαγόρευση μεταναστών που ζητούν άσυλο στα σύνορα με τη Ρωσία

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS

Η ροή μεταναστών σταμάτησε αφού η Φινλανδία έκλεισε όλα τα επίσημα συνοριακά σημεία διέλευσης στα τέλη του 2023

Η δεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας ζήτησε από το κοινοβούλιο να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2026 έναν νόμο που της επιτρέπει να απορρίπτει αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που περνούν τα κλειστά ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία και να τους στέλνει πίσω, ανέφερε την Πέμπτη.

Η Φινλανδία, μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «ενισχύει» τη μετανάστευση ενθαρρύνοντας μετανάστες από τρίτες χώρες να περάσουν τα κοινά τους σύνορα, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

«Η απειλή της οργανοποιημένης μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας παραμένει υψηλή και απρόβλεπτη», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρί Ραντάνεν σε δήλωση, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι τεταμένη αλλά σταθερή.

Ενώ ο διαμεσολαβητής της Φινλανδίας κατά των διακρίσεων λέει ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Petteri Orpo είπε ότι πρέπει να παραταθεί για να αποτραπούν πιθανές μελλοντικές αφίξεις.

Ο νόμος έκτακτης ανάγκης, που εγκρίθηκε αρχικά για ένα χρόνο τον Ιούλιο του 2024, ήταν μέρος της απάντησης της κυβέρνησης σε περισσότερους από 1.300 μετανάστες από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη που εισήλθαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία το 2023. Αυτό το φαινόμενο ώθησε επίσης τη Φινλανδία να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία.

Η ροή μεταναστών σταμάτησε αφού η Φινλανδία έκλεισε όλα τα επίσημα συνοριακά σημεία διέλευσης στα τέλη του 2023 και το 2024 μόνο οκτώ άτομα πέρασαν παράνομα τα σύνορα μετά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η δυσκολία υπερψήφισης από το Κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των τριών τετάρτων των βουλευτών στο Κοινοβούλιο των 200 μελών για να εξασφαλίσει παράταση του νόμου, ένα υψηλό πήχη που αντανακλά τις θεμελιώδεις αρχές που διακυβεύονται.

Ο ανεξάρτητος ανώτερος αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της νομιμότητας των κυβερνητικών ενεργειών είπε αυτόν τον μήνα ότι η πρόταση για παράταση της απαγόρευσης ασύλου δεν είχε επαρκή αιτιολογία, τονίζοντας ότι η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρέπει να έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα.

Ο αξιωματούχος, γνωστός ως καγκελάριος της Δικαιοσύνης, είπε επίσης ότι η αξιολόγηση απειλών σχετικά με τους μετανάστες ήταν ανεπαρκής και προέτρεψε την κυβέρνηση να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις.

Η ισχύουσα νομοθεσία έκτακτης ανάγκης λήγει στις 21 Ιουλίου.

Πηγή: Reuters