Η Άγκυρα απέρριψε σήμερα ως «προκατειλημμένες», όπως τις χαρακτήρισε, τις διεθνείς δηλώσεις σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου και τις πανεθνικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από αυτήν, καθώς οι αρχές συνέλαβαν σχεδόν 1.900 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Ο Ιμάμογλου, ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που τον οδηγεί σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης για δωροδοκία την Κυριακή. Η σύλληψή του προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας και οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ιμάμογλου, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ομάδες δικαιωμάτων και δυτικές δυνάμεις είπαν ότι η υπόθεση εναντίον του δημάρχου -που απολύθηκε από τη θέση του λόγω της υπόθεσης- ήταν μια πολιτικοποιημένη προσπάθεια εξάλειψης μιας πιθανής εκλογικής απειλής για τον Ερντογάν.
Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε επιρροή στο δικαστικό σώμα και λέει ότι τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.
Τι είπε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης
Μιλώντας σε εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς είπε ότι η Άγκυρα ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους της να ενεργήσουν με «κοινή λογική», προσθέτοντας ότι η σοβαρότητα των καταγγελιών κατά του Ιμάμογλου απαιτούσε τη σύλληψή του.
«Δεν θέλουμε τη σύλληψη κανενός πολιτικού, αλλά αν υπάρχουν στοιχεία για παραβίαση, τότε μπορεί να συμβεί», είπε ο Τουντς.
«Αν δούμε τη σοβαρότητα των καταγγελιών και καθώς υπάρχει κίνδυνος απόκρυψης στοιχείων, το δικαστικό σώμα έχει λάβει μια λογική απόφαση», πρόσθεσε.
Κάλεσμα του CHP για κλιμάκωση των διαμαρτυριών
Το CHP κάλεσε τους Τούρκους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι θα οργανώσει συγκεντρώσεις και συγκεντρώσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη και αλλού. Ο Ερντογάν απέρριψε τις διαδηλώσεις ως «παράσταση» και προειδοποίησε για νομικές συνέπειες για τους διαδηλωτές.
Στις 1879 ανέρχονται οι συλλήψεις
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι 1.879 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια φυλάκισαν 260 από αυτούς εν αναμονή της δίκης. Πρόσθεσε ότι 489 αφέθηκαν ελεύθεροι και 662 άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ 150 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Τουρκία να διερευνήσει, όπως αποκαλούσαν, υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία κατά τη διάλυση πλήθους και προέτρεψαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Δυτικοί ηγέτες είπαν ότι η υπόθεση σηματοδότησε μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της σύλληψης του Ιμάμογλου, η οποία συνέβη λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωσή του ως προεδρικού υποψηφίου του CHP στις επόμενες εκλογές -που ορίστηκαν για το 2028- και μετά από πολύμηνη νομική καταστολή της αντιπολίτευσης, ο Tunc είπε ότι το δικαστικό σώμα εξέτασε μόνο ποινικές αναφορές. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το να είσαι αιρετός δεν σημαίνει ατιμωρησία.
Είπε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν ενημερώθηκε για την υπόθεση κατά του Ιμάμογλου λόγω του απορρήτου της υπόθεσης, αν και ο πρόεδρος έχει κάνει αρκετά σχόλια κατηγορώντας το CHP και τους δήμους του για διαφθορά.
Μια ημέρα πριν από τη σύλληψη του Ιμάμογλου την περασμένη εβδομάδα, ένα πανεπιστήμιο ακύρωσε το δίπλωμά του – προϋπόθεση επιλεξιμότητας για τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές.
Για τις συλλήψεις δημοσιογράφων
Ερωτηθείς για τη σύλληψη και την επακόλουθη απελευθέρωση επτά τοπικών δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτορεπόρτερ από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Τουντς είπε ότι υπήρχε εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους δημοσιογράφους και ότι δεν φυλάκισε δημοσιογράφους.
Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», ένας υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, κατέταξαν την Τουρκία στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου για το 2024. Ανέφερε ότι περίπου το 90% των μέσων ενημέρωσης ήταν υπό κυβερνητική επιρροή, ωθώντας τους Τούρκους να στραφούν περισσότερο στην αντιπολίτευση ή σε ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα.
Ο Τουντς είπε ότι ο δείκτης δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.
Πηγή: Reuters