Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι Μετά την Ουκρανία θα πρέπει και η Ρωσία να συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέκρινε τη Ρωσία για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας πως το Κρεμλίνο δεν μπορεί να υπαγορεύει τους όρους για μια διαρκή ειρήνη με την Ουκρανία.
Είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε σχετικά με άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, είπε επίσης, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Ρωσίας με το διεθνές δίκαιο.
Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
«Οι Ευρωπαίοι στρατιώτες δεν θα πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν»
Αναφερόμενος στην αυριανή διεθνή διάσκεψη για το Ουκρανικό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση πυρός διαρκείας, που θα γίνει σεβαστή τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Μόσχα.
Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ούτως ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε εκδήλωση της ρωσικής επιθετικότητας.
Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν να αναπτύξουν στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, ο Μακρόν διαβεβαίωσε πως «δεν θα πήγαιναν στο μέτωπο για να πολεμήσουν».
Ζελένσκι: «Δεν παραχωρούμε εδάφη μας, αλλά ούτε μπορούμε να τα ανακαταλάβουμε»
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ευελπιστεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πιέσεις στη Μόσχα για να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην παραχώρηση των εδαφών που η Ρωσία κατέλαβε διά της βίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται εφικτή η επανακατάληψη τους από τον ουκρανικό στρατό και ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί διά της διπλωματικής οδού.