Skip to main content

Χίθροου: Αποκαθίσταται η λειτουργία του αεροδρομίου, μετά από μία ημέρα χάους

REUTERS/Maja Smiejkowska/File Photo

Παράγοντες του ταξιδιωτικού κλάδου διατυπώνουν ερωτήματα για το πώς τόσο κρίσιμες υποδομές κατέρρευσαν, προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές διεθνώς

Σε πλήρη λειτουργία επανέρχεται σήμερα το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο, μια ημέρα μετά την πυρκαγιά σε κοντινό υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης που έκοψε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του και είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος της Ευρώπης, προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές διεθνώς.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν κάποιες πτήσεις, αλλά η αναστολή της λειτουργίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του αεροδρομίου που εξυπηρετεί τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό επιβατών στον κόσμο είχε αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα, με πάρα πολλούς να αναζητούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή θέσεις σε άλλες πτήσεις.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Χίθροου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το προσωπικό του αεροδρόμιου προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από την αναστολή λειτουργίας. «Είχαμε εκατοντάδες επιπλέον συναδέλφους διαθέσιμους στους τερματικούς μας σταθμούς και προσθέσαμε πτήσεις στο σημερινό πρόγραμμα για να διευκολύνουμε επιπλέον 10.000 επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

«Ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού του αεροδρομίου»

Μπροστά στην προοπτική οικονομικού πλήγματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και πιθανής διαμάχης για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, παράγοντες του ταξιδιωτικού κλάδου, διατύπωσαν ερωτήματα για το πώς τόσο κρίσιμες υποδομές μπόρεσαν να καταρρεύσουν χωρίς εφεδρικά συστήματα. «Είναι ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού του αεροδρομίου», δήλωσε ο Γουίλι Γουάλς, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Το αεροδρόμιο ήταν προγραμματισμένο να χειριστεί 1.351 πτήσεις χθες, με 291.000 επιβάτες, αλλά αεροσκάφη εξετράπησαν σε άλλα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ευρώπης, ενώ πολλές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων επέστρεψαν στο σημείο αναχώρησής τους.

Ειδικοί στον τομέα των αερομεταφορών παρατήρησαν ότι η τελευταία φορά που τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετώπισαν προβλήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα ήταν το 2010, όταν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία περίπου 100.000 πτήσεις καθηλώθηκαν στο έδαφος.

Προειδοποίησαν επίσης ότι κάποιοι επιβάτες που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Ευρώπη ίσως υποχρεωθούν να μείνουν στους χώρους τράνζιτ καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να βγουν από το αεροδρόμιο.

Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν, έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, ότι οι αρχές δεν χειρίζονται το περιστατικό στον υποσταθμό ηλεκτροδότησης ως κάτι ύποπτο, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.