Skip to main content

Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες ο Ιμάμογλου – Σε «νύχτα Δημοκρατίας» με 300.000 διαδηλωτές καλεί η αντιπολίτευση

REUTERS/Umit Bektas

Ο Ιμάμογλου συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος για διαφθορά και τρομοκρατία

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες περί διαφθοράς που του αποδίδονται, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Ο Ιμάμογλου συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος για διαφθορά και τρομοκρατία.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς» είπε προς υπεράσπισή του, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Ιμάμογλου, σημαίνoν στέλεχος της αντιπολίτευσης και πιθανός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, κλήθηκε να απαντήσει σε τουλάχιστον 40 ερωτήσεις σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς του δήμου.

Την ίδια στιγμή  Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ζουν νέα νύχτα διαδηλώσεων – και επεισοδίων με την αστυνομία –  καθώς η τουρκική αντιπολίτευση έχει απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια «νύχτα δημοκρατίας» προκειμένου να καταγγείλουν τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι συγκεντρώσεις γίνονται παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην «τρομοκρατία του δρόμου».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία διαβεβαίωσε πως 300.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν τον δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη για «διαφθορά» και «τρομοκρατία».

«Βρισκόμαστε εδώ μαζί με 300.000 ανθρώπους», είπε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκούρ Οζέλ, μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος των διαδηλωτών, έπειτα από κάλεσμα του CHP.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι διαδηλωτές συρρέουν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

REUTERS/Dilara Senkaya

«Μη σιωπάς, διαφορετικά σύντομα θα έρθει η σειρά σου», φώναζαν οι διαδηλωτές. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μην φοβάσαι, ο λαός είναι εδώ» και «Δίκαιο, νόμος, δικαιοσύνη».

Ο δήμαρχος, που κατηγορείται για «διαφθορά» και «τρομοκρατία», επρόκειτο την Κυριακή να λάβει το χρίσμα του CHP για να είναι υποψήφιός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Όπου και αν είστε, βγείτε από το σπίτι, ενωθείτε με όσους μπορείτε και βαδίστε όλοι μαζί», κάλεσε τους υποστηρικτές του ο πρόεδρος του κόμματος, ο Οζγκούρ Εζέλ, ο οποίος θα μιλήσει στο πλήθος απόψε, αφού λήξει η νηστεία του Ραμαζανιού.

Δύο γέφυρες και πολλοί μεγάλοι οδικοί άξονες που οδηγούν στο δημαρχείο έκλεισαν για την κυκλοφορία για 24 ώρες.

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της δημόσιας τάξης

Δεν θα δεχθούμε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην έκκληση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Οζγκιούρ Οζέλ, να βγουν οι πολίτες στους δρόμους μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. «Να θυμάστε ότι ο δρόμος στον οποίο καλεί ο πρόεδρος του CHP είναι αδιέξοδος δρόμος» δήλωσε.

Μιλώντας σε εκδήλωση σε συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης με αφορμή την εορτή του Νεβρόζ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αν ακόμα μπορείτε να υπερασπίζεστε όλη αυτή την ληστεία, τη διαφθορά, την ανηθικότητα και τη μαφιόζικη τάξη που έχει εγκαθιδρυθεί στους δήμους, βγείτε και εξηγήστε το στο έθνος. Αν έχετε πρόσωπο, αν μπορείτε να το χωνέψετε, βγείτε και εξηγήστε στο έθνος τα “τούβλα” με τα χρήματα. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε αυτά, μην διαταράσσετε την ηρεμία των πολιτών μας φωνάζοντας, καλώντας, τρομοκρατώντας στους δρόμους, προβοκάροντας τη νεολαία. Μην ρίχνετε σκιά στην πνευματική ατμόσφαιρα του ευλογημένου Ραμαζανιού».

Στη σκιά των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που γίνονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ο Ερντογάν προειδοποίησε: «Το υπογραμμίζω ξανά, δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα ληστές στο CHP να μετατρέψουν τα δικά τους προβλήματα σε προβλήματα του έθνους. Σίγουρα δεν θα δεχθούμε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Όπως μέχρι σήμερα δεν παραδοθήκαμε στην τρομοκρατία στους δρόμους, έτσι και από εδώ και πέρα δεν θα υποκύψουμε στους βανδαλισμούς. Είθε ο Θεός να προστατεύσει τη χώρα μας και το έθνος μας από κάθε είδους μπελάδες και προβλήματα και τις δράσεις των πεμπτοφαλαγγιτών».

Μπαράζ κινητοποιήσεων

Κινητοποιήσεις οργανώνονται σε περισσότερες από 45 πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως στη Σμύρνη και την πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί στον τρόμο του δρόμου», δήλωσε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλώσεις θα οδηγηθούν σε «αδιέξοδο».

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από την Τετάρτη έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 32 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ