Ο Γκεόργκε Σιμιόν, ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Ρουμανίας, είναι υποψήφιος της ακροδεξιάς στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου, αφού ένας σύμμαχος αποχώρησε από την κούρσα την Τετάρτη, ενισχύοντας τις πιθανότητές του να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία θα επαναλάβει τις προεδρικές εκλογές με δύο γύρους στις 4 και 18 Μαΐου, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την αρχική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο μετά τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη υπέρ του ακροδεξιού, φιλορώσου πρωτοπόρου Καλίν Γκεοργκέσκου.
Ο Γκεοργκέσκου, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη, όπως και η Μόσχα, απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος ξανά νωρίτερα αυτό το μήνα.
Εάν ένας ακροδεξιός υποψήφιος καταφέρει να επηρεάσει τους ψηφοφόρους του Γκεοργκέσκου, θα μπορούσε να καθορίσει εάν μια άλλη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης πλησιάζει τη Μόσχα εκτός από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Ο Γκεοργκέσκου αποσύρθηκε μετά την απαγόρευση της υποψηφιότητάς του.
Η στήριξη στην υποψηφιότητα Σιμιόν
Ο Σιμιόν, αρχηγός της ακροδεξιάς Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων (AUR) και η Άννα-Μαρία Γαβρίλα, ηγέτις του Κόμματος των Νέων (POT), συμμετείχαν στην κούρσα με τη συμφωνία ότι κάποιος θα παραιτηθεί εάν οι εκλογικές αρχές εγκρίνουν και τις δύο υποψηφιότητές τους. Η Γαβρίλα αποχώρησε την Τετάρτη.
«Αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες (να κερδίσει)», είπε σε ένα κοινό βίντεο με τον Σιμιόν που ανήρτησε στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πρέπει να υπερβούμε τα κόμματα και, όπως είπε ο κ. Γκεοργκέσκου, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το (υπερεθνικιστικό) κίνημα δίνοντάς του όλες τις ευκαιρίες».
Ποιος είναι ο Γκεόργκε Σιμιόν
Ο Σιμιόν, 38 ετών, είδε το εξάχρονο κόμμα του να περνάει από μια περιθωριακή αντιεμβολιαστική ομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην ηγετική αντιπολιτευτική δύναμη της Ρουμανίας, απευθυνόμενος στην εργατική διασπορά, τους νέους ψηφοφόρους και χτίζοντας στη λαϊκή οργή με τους κυρίαρχους πολιτικούς.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ρουμανία χρειάζεται την ενότητα των εθνικών της δυνάμεων», δήλωσε ο Σιμιόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είπε ότι δεν είναι φιλορώσος, αποκαλώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου και υποστηρίζει το καθεστώς της Ρουμανίας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και ο Τζορτζέσκου, ωστόσο, έχει πει ότι η Ρουμανία πρέπει να είναι πιο δυναμική και να ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα.
Ο Σιμιόν υποστήριξε την αποκατάσταση των συνόρων της Ρουμανίας πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που περιλαμβάνουν περιοχές τώρα στη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, και έχει κηρυχθεί persona non grata στα δύο τελευταία.
Μια έρευνα κοινής γνώμης που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε ότι ο Σιμιόν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο, αλλά υστερεί από τον Νικουσόρ Νταν, τον κεντρώο δήμαρχο της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου που είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.
Πηγή: Reuters