Skip to main content

Η επιστροφή των Ισραηλινών στην Ευρώπη – Τι «φέρνουν» μαζί τους

SHUTTERSTOCK

Αντιστροφή μιας τάσης δεκαετιών, κατά την οποία καταγραφόταν αθρόα εισροή Ισραηλινών από την Ευρώπη

Ούτε μπορούσαν να φανταστούν, οι ιδρυτές του Ισραήλ ότι το κράτος τους θα ήταν αυτό, που θα αναγεννούσε τις ευρωπαϊκές εβραϊκές κοινότητες και όχι το αντίστροφο.

Σε μία δραματική αντιστροφή μιας τάσης δεκαετιών, όταν οι Ισραηλινοί εισέρρεαν από την Ευρώπη, έκθεση του  Ινστιτούτου Ερευνών Εβραϊκής Πολιτικής (IJPR) με έδρα το Λονδίνο, καταγράφει με λεπτομερή στοιχεία την «έξοδο».

Επιτάχυνση της μετανάστευσης από το Ισραήλ, δείχνουν και πρόσφατες στατιστικές της ισραηλινής κυβέρνησης.

Εξάπλωση της ισραλινής κουλτούρας

Οι Ισραηλινοί που βρίσκουν νέα πατρίδα στην Ευρώπη αναζωογονούν τις εβραϊκές κοινότητες της ηπείρου, οι οποίες μέχρι πρότινος παρήκμαζαν, ασκώντας ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών επιρροών και σηματοδοτώντας μια θεμελιώδη αλλαγή στη σχέση μεταξύ της διασποράς και του εβραϊκού κράτους, όπως αποκάλυψε η έρευνα, που επικαλείται ο Guardian.

Ο Jonathan Boyd, διευθυντής του JPR, δήλωσε ότι οι νέες αφίξεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο. «Όπου κι αν πάνε οι Ισραηλινοί επαναφέρουν πτυχές της ισραηλινής κουλτούρας για την καθημερινότητα».

Η χρήση εβραϊκών και ισραηλινών ονομάτων για τα παιδιά έχει γίνει πιο διαδεδομένη σε πολλές εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη ενώ ακόμη και η κουζίνα που βασίζεται στις ανατολικοευρωπαϊκές παραδόσεις αντικαθίσταται σε ορισμένα μέρη από τη σύγχρονη ισραηλινή κουζίνα.

Οι αιτίες της φυγής

Βασικές αιτίες της φυγής, η πολιτική πόλωση, το υψηλό κόστος ζωής, ο αντίκτυπος των πολέμων στη Γάζα και το Λίβανο και οι ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την αιματηρή επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023 και τις ιρανικές επιθέσεις.

Πού κατευθύνονται

Ο μεγαλύτερος προορισμός παραμένουν οι ΗΠΑ. Αλλά σημαντική πληθυσμιακή αύξηση γνωρίζουν και εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης, που έχουν συρρικνωθεί εδώ και δεκαετίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων.

Οι ερευνητές του IJPR διαπίστωσαν ότι περίπου 630.000 Εβραίοι που γεννήθηκαν στο Ισραήλ ή είχαν ζήσει εκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα, ζουν τώρα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν επίσης περίπου 330.000 άνθρωποι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από έναν ή και τους δύο γονείς να είναι Ισραηλινοί υπήκοοι, τους οποίους η έκθεση καταγράφει ως «συνδεδεμένους με το Ισραήλ».

Τα στοιχεία για 8 ευρωπαϊκά κράτη

Οι ερευνητές αξιοποίησαν νέα στατιστικά στοιχεία για να υπολογίσουν με ακρίβεια τον ισραηλινό πληθυσμό της Γερμανίας και τον εβραϊκό πληθυσμό που συνδέεται με το Ισραήλ, μετά από δεκαετίες εκτιμήσεων κατά προσέγγιση.

Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 24.000 άτομα και είναι υψηλότερος από ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως, καθιστώντας την κοινότητα που συνδέεται με το Ισραήλ στη Γερμανία τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Επίσης, σχεδόν το ήμισυ του εβραϊκού πληθυσμού στη Νορβηγία είχε σχέσεις με το Ισραήλ, αναφέρει η έκθεση, όπως και το 41% στη Φινλανδία, και πάνω από το 20% των εβραϊκών κοινοτήτων στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία.

Ο ρόλος της εβραϊκής πίστης

«Η σχέση μας με το Ισραήλ βασίζεται περισσότερο στον πολιτισμό παρά στην πίστη. Έχει να κάνει περισσότερο με τη μουσική, το φαγητό και την αγάπη για το Ισραήλ ως δεύτερη πατρίδα για τους Εβραίους παρά με τη θρησκεία», δήλωσε ο Itay Garmy, δημοτικός σύμβουλος στο Άμστερνταμ που γεννήθηκε στις Κάτω Χώρες και του οποίου ο πατέρας ήταν Ισραηλινός

Ωστόσο υπάρχουν και Ισραηλινοί μετανάστες που αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον τους για τη θρησκεία μετά τη μετακόμισή τους στο εξωτερικό.

«Μέχρι πριν από ένα χρόνο θεωρούσα τον εαυτό μου Ισραηλινό, αλλά πρόσφατα άρχισα να συναισθάνομαι όλο και περισσότερο την εβραϊκή μου ταυτότητα», δήλωσε ο Avisar Lev, ο οποίος μετακόμισε στο Βερολίνο από το Τελ Αβίβ το 2012.

Νούμερα υπερδιπλάσια

Οι επίσημες στατιστικές στο Ισραήλ δείχνουν ότι η μετανάστευση από το Ισραήλ αφορούσε σχεδόν 83.000 πολίτες το 2024, υπερδιπλάσια από τον αριθμό μεταξύ 2009 και 2021, και υψηλότερη από το 2022.

Αυτοί που φεύγουν «θέλουν να ζήσουν σε μια ελεύθερη, φιλελεύθερη-δημοκρατική χώρα και όχι σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση παίρνει βίαια την εξουσία», δήλωσε ο πέρυσι, ο καθηγητής Aaron Ciechanover, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του Ισραήλ.

naftemporiki.gr