Skip to main content

Ντ. Λάμι: «Καμία ένδειξη» από τον Πούτιν ότι θα συμφωνήσει για εκεχειρία – Δεν θα περιμένουμε το Κρεμλίνο

SAUL LOEB/Pool via REUTERS

Προειδοποίηση του Βρετανού ΥΠΕΞ προς τη Μόσχα

Τη στάση του προέδρου της Ρωσίας σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Λάμι τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τώρα «βρίσκεται στο επίκεντρο» και «πρέπει να απαντήσει» αφού οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συμφώνησαν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα.

«Μιλάτε σοβαρά, κύριε Πούτιν, για ειρήνη;» διερωτήθηκε στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο «θα σταματήσετε να πολεμάτε ή θα σύρετε τα πόδια σας;». «Αν είστε σοβαρός, αποδείξτε το, με πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός τώρα».

Ακόμη, ο Βρετανός υπουργός  Εξωτερικών είπε ότι η Ουκρανία είναι «σοβαρή για την ειρήνη» προτού κατηγορήσει τη Ρωσία ότι «παίζει τα λόγια της κατάπαυσης του πυρός ενώ εξακολουθεί να σφυροκοπεί την Ουκρανία».

«Καμία ένδειξη» από τον Πούτιν για εκεχειρία

Στη συνέχεια, ο Ντέιβιτ Λάμι είπε δεν βλέπει «καμία ένδειξη» ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμφωνήσει με τις προτάσεις κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στον Καναδά την περασμένη εβδομάδα βοήθησε «να ετοιμαστούν τα εργαλεία για να πείσουμε τη Ρωσία να διαπραγματευτεί σοβαρά».

«Δεν περιμένουμε το Κρεμλίνο. Εάν απορρίψουν μια κατάπαυση του πυρός, έχουμε περισσότερα χαρτιά που μπορούμε να παίξουμε», είπε πριν συζητήσει τις οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, με στόχο τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, τη συμπίεση των εσόδων από το πετρέλαιο και το πάγωμα των ξένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: BBC