Skip to main content

Ισπανία: Καταρρακτώδεις βροχές και προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω της καταιγίδας Laurence

REUTERS/Eva Manez/ File Photo

Διακοπή της κυκλοφορίας σε 35 δρόμους

Αντιμέτωπη με την καταιγίδα Laurence είναι η Ισπανία (κυρίως η Ανδαλουσία), που έχει φέρει καταρρακτώδεις βροχές, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα ποτάμια και να κοπούν στα δύο οι δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η καταιγίδα Laurence προκάλεσε «168 επεισόδια, ορισμένα εξ αυτών σοβαρά, στο δίκτυο επικοινωνιών», ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανδαλουσίας Αντόνιο Σανθ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι διακόπηκε η κυκλοφορία σε 35 δρόμους στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις».

Σε πορτοκαλί συναγερμό η Ανδαλουσία

Σύμφωνα με την ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet), η καταιγίδα Laurence θα προκαλέσει σήμερα και αύριο «βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με σημαντικές συγκεντρώσεις υδάτων στα κεντρικά, τα νότια και τα ανατολικά της χερσονήσου». Αύριο, «θα σημειωθούν επίσης καταιγίδες, (θα πνέουν) θυελλώδεις άνεμοι και θα υπάρξει θαλασσοταραχή, που θα είναι μεγάλη στις Κανάριες (νήσους)», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Η Ανδαλουσία τέθηκε σε πορτοκαλί συναγερμό από τις 18.00 τοπική ώρα. Σχεδόν 80 χιλιοστόμετρα βροχής, ήτοι 80 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, αναμένονται στην περιοχή από τη Ρόντα έως τη Μάλαγα (νότια) σε διάστημα 12 ωρών. Στην επαρχία Ουέλβα (νοτιοδυτικά), οι πυροσβέστες απομάκρυναν κατοίκους «εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ποταμού Οδιέλ στις πλημμυρισμένες ζώνες. Το νερό έφθασε σε ορισμένα σπίτια», ανέφεραν σε μήνυμά τους στο Χ.

Η σιδηροδρομική σύνδεση από το Ελ Σορβίτο στο Αραχάλ, στη γραμμή Σεβίλης-Μάλαγας, διακόπηκε, εξαιτίας της συγκέντρωσης νερού στις ράγες, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου Adi. Επιπλέον, τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου μεταξύ Νιέμπλα και Σαν Χουάν δελ Πουέρτο, στον άξονα Ουέλβα-Σεβίλη, ανεστάλησαν για κάποιες ώρες.

Η καταιγίδα Laurence αναμένεται επίσης να προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις στο χιονοδρομικό κέντρο της Σιέρα Νεβάδα, κοντά στη Γρανάδα, όπου οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP