Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή.
Μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές εάν είχε πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση αν και γνωρίζαμε ότι ο Γουίτκοφ είχε φτάσει στη Μόσχα την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στη συνάντηση ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και χρειάζεται να γίνει ακόμη να δουλειά και από τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ». «Όταν ο κ. Γουίτκοφ δώσει όλες τις πληροφορίες στον πρόεδρο Τραμπ, θα καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα μιας συνομιλίας μεταξύ Τραμπ και Πούτιν», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και εφόσον εξαλειφθούν οι ρίζες της σύγκρουσης. Ουσιαστικά όμως ούτε αποδέχθηκε ούτε απέρριψε την αμερικανική πρόταση.
Ο πρόεδρος Πούτιν «συμφώνησε» με τη θέση του προέδρου Τραμπ, είπε ο Πεσκόφ, αλλά επεσήμανε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία ο ηγέτης του Κρεμλίνου «εξέφρασε μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από κοινού. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν», τόνισε.
Το Κρεμλίνο συμμερίζεται την «συγκρατημένη αισιοδοξία» που εξέφρασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, ανέφερε επίσης ο Πεσκόφ.