Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το σχέδιο της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μια εναλλακτική λύση στην προτεινόμενη κατάληψη του παλαιστινιακού εδάφους από τον Τραμπ.
Οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός για το σχέδιο θα συνεχιστούν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ως «βάση για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης» στη Γάζα, σύμφωνα με κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Ντόχα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Άραβες ηγέτες υιοθέτησαν ένα αιγυπτιακό σχέδιο ανοικοδόμησης 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα που θα αποφύγει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα, σε αντίθεση με το όραμα του Τραμπ για μια «Ριβιέρα Μέσης Ανατολής».
Το σχέδιο του Τραμπ ενίσχυσε τους μακροχρόνιους φόβους των Παλαιστινίων ότι θα εκδιωχθούν οριστικά από τα σπίτια τους και αντιμετωπίστηκε με ευρεία διεθνή απόρριψη.
Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα αραβικά κράτη του Κόλπου ανησυχούν ότι οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.
Τι προβλέπει το σχέδιο της Αιγύπτου
Το σχέδιο ανοικοδόμησης της Αιγύπτου για τη Γάζα προβλέπει μια διοικητική επιτροπή από ανεξάρτητους, επαγγελματίες Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, στους οποίους θα ανατεθεί η διακυβέρνηση της Γάζας.
Το σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο 112 σελίδων που περιλαμβάνει χάρτες για το πώς θα αναπτυχθεί εκ νέου η γη του και δεκάδες πολύχρωμες εικόνες τεχνητής νοημοσύνης κατοικιών, κήπων και κοινοτικών κέντρων.
Η μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση θα απαιτούσε μεγάλη εξαγορά από πλούσιες σε πετρέλαιο αραβικά κράτη του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το σχέδιο, το οποίο έλαβε πρόσφατα υποστήριξη από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία, δεν αντιμετώπιζε την πραγματικότητα της Γάζας.
Πηγή: Reuters