Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU κατηγόρησε σήμερα την αντίστοιχη ρωσική FSB ότι «ανατίναξε» δύο εφήβους τους οποίους είχε στρατολογήσει για να κατασκευάσουν βόμβες, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να σκοτωθεί και να τραυματιστούν δύο περαστικοί.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται συχνά για πράξεις «σαμποτάζ» στις υποδομές η μία της άλλης, από πολίτες που στρατολογούνται μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την SBU, από την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της πόλης Ιβανο-Φρανκίφσκ σκοτώθηκε επί τόπου ένας 17χρονος ενώ ο «συνεργός» του, ηλικίας 15 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά. Η ουκρανική υπηρεσία υποστηρίζει ότι η FSB «ανατίναξε τους ίδιους τους πράκτορές της που μετέφεραν έναν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό» της πόλης.
Το Κίεβο λέει ότι τα δύο αγόρια, αναζητώντας «εύκολο χρήμα», είχαν στρατολογηθεί από τη Ρωσία μέσω της εφαρμογής Telegram. Στόχος τους ήταν να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε κάποιο σημείο που τους είχε υποδείξει η FSB. Εκείνη τη στιγμή όμως πράκτορες της FSB ενεργοποίησαν από απόσταση τον μηχανισμό, προκαλώντας την έκρηξη. Δύο περαστικοί τραυματίστηκαν από το ωστικό κύμα.
Σε βάρος του 15χρονου διενεργείται έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια», κατηγορία που επισύρει την ποινή των ισοβίων δεσμών στην Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.
Η περιοχή του Ιβανο-Φρανκίφσκ βρίσκεται μακριά από τη γραμμή του μετώπου αλλά αποτελεί συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ