Στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ προσγειώθηκε το αεροπλάνο που πιστεύεται ότι μεταφέρει τον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
Η σύλληψη Ντουτέρτε έγινε βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του αιματηρού «πολέμου κατά των ναρκωτικών».
Ο 79χρονος Ντουτέρτε τέθηκε υπό κράτηση το πρωί της Τρίτης, αφού επέστρεψε στη Μανίλα με πτήση από το Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την παροχή αντιγράφου του εντάλματος του ΔΠΔ από την Ιντερπόλ. Το δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε το 2021.
Touchdown — Duterte arrives at the Rotterdam Airport, The Netherlands!
Video courtesy of https://t.co/h7PO6zViJw pic.twitter.com/xsHntrvsNX— meldz0811 (@meldz0811) March 12, 2025
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του Ντουτέρτε, όταν η αστυνομία και υποστηριζόμενες από το κράτος ομάδες εκτελούσαν βίαια υπόπτους.
Ο Ντουτέρτε, που απέσυρε τις Φιλιππίνες από το Καταστατικό της Ρώμης 0-τη συνθήκη που διέπει το ΔΠΔ- το 2019, έχει υπερασπιστεί την πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο την προστασία της χώρας και των πολιτών της.