Skip to main content

Πορτογαλία: Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι αμφιβάλλουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα

REUTERS/Pedro Nunes

Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας διαμορφώνεται στην Πορτογαλία

Οι ψηφοφόροι στην Πορτογαλία εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι με τις πολιτικές ελίτ της χώρας καθώς πλησιάζουν σε νέες πρόωρες εκλογές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα φέρουν σταθερότητα.

Η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς μειοψηφίας της Πορτογαλίας κατέρρευσε την Τρίτη αφού ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο έχασε πρόταση εμπιστοσύνης, μόλις 11 μήνες μετά την ορκωμοσία του.

Όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, τις τρίτες εδώ και πολλά χρόνια. Ο πρόεδρος έχει επισημάνει ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου.

Ο Φερνάντο Φεράο, ένας 69χρονος συνταξιούχος, ελπίζει ότι η χώρα μπορεί να βρει «ένα νέο όραμα διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε εδώ και 40 ή 50 χρόνια» από τις πολιτικές ελίτ.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα ξυπνήσει… γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, η πτώση θα είναι ιλιγγιώδης και όλοι θα πληρώσουμε τον λογαριασμό αργότερα», πρόσθεσε.

Ο Αντρέ Αζεβέντο Άλβες, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, είπε ότι οι εκλογές αναμένεται να παράγξουν «ένα ασαφές αποτέλεσμα, πιθανότατα πολύ παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται τώρα στο κοινοβούλιο … και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να έχουμε πολιτική αστάθεια».

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα μπορέσει να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια, επομένως δεν θα απέκλεια άλλες εκλογές στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», είπε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές έχουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα, αλλά κυρίως σβέλτο με τη Δημοκρατική Συμμαχία του Μοντενέγκρο (AD) περίπου στο 30%, παρουσιάζοντας μικρή αλλαγή από τις περσινές εκλογές.

Αν και η πολιτική δεξιά έχει τη συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η AD έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Τσέγκα (Chega).

Η «στασιμότητα» της χώρας ανησυχεί τους Πορτογάλους – Ερωτηματικό η αποχή

Ο Αζεβέντο Άλβες είπε ότι οι ψηφοφόροι έχουν «κουραστεί από τις εκλογικές επαναλήψεις, την αδυναμία της πολιτικής τάξης να έχει σταθερές κυβερνήσεις».

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των ψηφοφόρων… η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει άλλες εκλογές», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποχή, πρόσθεσε.

Ο 53χρονος κάτοικος της Λισαβόνας Πάουλο Γκονκάλβες είπε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης και οι πρόωρες εκλογές που προέκυψαν ήταν «κακές, γιατί πολλά πράγματα θα μείνουν ακίνητα… και η χώρα δεν μπορεί να σταματήσει».

Ο Μοντενέγκρο ζήτησε την πρόταση εμπιστοσύνης, αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την ακεραιότητά του σχετικά με τις συναλλαγές μιας εταιρείας συμβούλων που ίδρυσε, η οποία τώρα διευθύνεται από τους γιους του.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι υπέπεσε σε αδικοπραγίες ή ηθικές αδυναμίες της εταιρείας, η οποία έχει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή: Reuters