Η Ουκρανία επιθυμεί ειρήνη και «μόνο στη Ρωσία οφείλεται το γεγονός ότι συνεχίζεται ο πόλεμος», δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Telegram, την παραμονή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στη Σαουδική Αραβία.
«Η Ουκρανία επιδιώκει την ειρήνη από το πρώτο λεπτό του πολέμου και πάντοτε λέγαμε ότι μόνο στη Ρωσία οφείλεται το γεγονός ότι συνεχίζεται ο πόλεμος», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Ζελένσκι αναμένεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου αύριο ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με αμερικανική ομάδα με στόχο την εξεύρεση μέσων για τον τερματισμό του πολέμου.
Η αυριανή συνάντηση θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την καταστροφική επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου και ο Ντόναλντ Τραμπ τον έδιωξε από τον Λευκό Οίκο.
Η Ουάσινγκτον έχει έκτοτε αναστείλει τη στρατιωτική της βοήθεια και παγώσει την ανταλλαγή πληροφοριών, λέγοντας ότι θέλει να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί να μιλήσει για την παύση των εχθροπραξιών.
Το Κίεβο προσπαθεί έκτοτε να υπάρξει συμφιλίωση, επιμένοντας ταυτοχρόνως ότι μια διαρκής ειρήνη εξαρτάται από την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τους δυτικούς, και ως εκ τούτου τις ΗΠΑ, κάτι που αρνείται μέχρι σήμερα να κάνει ο Τραμπ.
Πεσκόφ: Η Ουκρανία να δείξει έτοιμη για ειρήνευση
Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κρεμλίνο απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να δείξει ότι είναι έτοιμη για ειρήνευση.
«Αυτό που αναμένουμε εμείς (σ.σ.: από τις διαπραγματεύσεις) δεν έχει σημασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι αυτό που αναμένουν οι ΗΠΑ. Σε διάφορα επίπεδα, έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως οι Ουκρανοί θα δείξουν ότι είναι έτοιμοι να συνάψουν ειρήνη. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μάλλον που περιμένει όλος ο κόσμος», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Διαβάστε ακόμη
Επιχείρηση πειθούς από το Κίεβο στη Σαουδική Αραβία – Τι θα δώσει στον Τραμπ και τι θέλει να πάρει