Skip to main content

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Οι υπηρεσίες μετανάστευσης συλλαμβάνουν φοιτητή που συμμετείχε στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

REUTERS/David Dee Delgado

Η σύλληψη του Χαλίλ φαίνεται να εντάσσεται στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει δεσμευτεί να απελάσει διεθνείς φοιτητές που συμμετείχαν στις πανεπιστημιακές διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης προχώρησαν στη σύλληψη ενός Παλαιστίνιου μεταπτυχιακού φοιτητή, ο οποίος είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σύμφωνα με τη δικηγόρο του.

Ο Μαχμούντ Χαλίλ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου μέσα στο πανεπιστημιακό του κατάλυμα, κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια στο Μανχάταν, όταν πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) εισέβαλαν στο κτίριο, όπως ανέφερε η δικηγόρος του, Έιμι Γκριρ, στο Associated Press.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, η Γκριρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με έναν από τους πράκτορες της ICE, ο οποίος την ενημέρωσε πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάκληση της φοιτητικής βίζας του Χαλίλ. Όταν εκείνη επισήμανε ότι ο πελάτης της είναι κάτοχος πράσινης κάρτας και διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, ο πράκτορας απάντησε πως και αυτό το καθεστώς ανακαλείται.

Υπόσχεση Τραμπ για απελάσεις φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Η σύλληψη του Χαλίλ φαίνεται να εντάσσεται στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει δεσμευτεί να απελάσει διεθνείς φοιτητές που συμμετείχαν στις πανεπιστημιακές διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσοι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις αυτές έχουν χάσει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα, καθώς φέρονται να εξέφρασαν στήριξη στη Χαμάς, οργάνωση που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική. Ο Χαλίλ είχε διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο εκ μέρους των φοιτητών στις συνομιλίες με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, με στόχο την άρση της κατασκήνωσης διαμαρτυρίας εντός της πανεπιστημιούπολης. Ως εκ τούτου, ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κινήματος.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, οι αρχές δεν έχουν παράσχει πληροφορίες στη σύζυγό του, η οποία διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, σχετικά με το εάν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο Χαλίλ μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ. «Δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον λόγο της κράτησής του», δήλωσε η Γκριρ στο AP, προσθέτοντας ότι «αυτό αποτελεί σαφή κλιμάκωση – η κυβέρνηση υλοποιεί τις απειλές της».

«Ουδέν σχόλιο» από το πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέφερε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου χρειάζονται ένταλμα για να εισέλθουν σε πανεπιστημιακή ιδιοκτησία, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν κάτι τέτοιο είχε εκδοθεί πριν από τη σύλληψη του Χαλίλ. Το πανεπιστήμιο απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασίες απέλασης κατόχων πράσινης κάρτας για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο, η τελική απόφαση για την αφαίρεση του καθεστώτος μόνιμου κατοίκου λαμβάνεται από δικαστή μετανάστευσης, όπως εξηγεί η Καμίλ Μάκλερ, ιδρύτρια της νομικής οργάνωσης Immigrant ARC στη Νέα Υόρκη. «Αυτό μοιάζει με πράξη αντεκδίκησης εναντίον κάποιου που εξέφρασε μια άποψη που η κυβέρνηση Τραμπ δεν εγκρίνει», σχολίασε η Μάκλερ.

Υπό έρευνα ο Χαλίλ

Ο Χαλίλ ήταν ένας από τους φοιτητές που τέθηκαν υπό έρευνα από ένα νέο γραφείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο έχει ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε δεκάδες φοιτητές που εξέφρασαν κριτική προς το Ισραήλ, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του AP.

Οι έρευνες αυτές διεξάγονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τραμπ έχει αυξήσει την πίεση προς το πανεπιστήμιο, κατηγορώντας το ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού εντός της πανεπιστημιούπολης. Μάλιστα, την Παρασκευή, οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν την περικοπή 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις και συμβάσεις που σχετίζονται με το Κολούμπια.

Ο Χαλίλ κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην ομάδα “Columbia University Apartheid Divest” και την εμπλοκή του στη διοργάνωση μη εξουσιοδοτημένης πορείας, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, εξύμνησε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Επιπλέον, του αποδίδεται ουσιαστικός ρόλος στη διάδοση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ασκούσαν κριτική στον σιωνισμό.

«Υπάρχουν περίπου 13 κατηγορίες εναντίον μου, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες δεν έχω καμία σχέση», δήλωσε ο Χαλίλ στο AP την περασμένη εβδομάδα.

«Το μόνο που θέλουν είναι να δείξουν στο Κογκρέσο και στους συντηρητικούς πολιτικούς ότι αναλαμβάνουν δράση, ανεξάρτητα από το κόστος για τους φοιτητές», πρόσθεσε. «Ουσιαστικά, αυτό το γραφείο έχει δημιουργηθεί για να καταπνίξει την υποστήριξη στην Παλαιστίνη».

Πηγή: Associated Press