Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι έτοιμη να διευρύνει τους κανόνες της ΕΕ σε «οριακό σημείο, ώστε να δώσει στην Ουκρανία προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ως μέρος της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με την Telegraph.
Η επωφελής πρόσβαση σε μια αγορά 449 εκατομμυρίων καταναλωτών θα έφερνε την αναγκαία οικονομική ώθηση που θα βοηθούσε στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι Βρυξέλλες επιλέξουν σε ποιους κλάδους θα έχει πρόσβαση το Κίεβο.
«Κλειδί» η αμυντική βιομηχανία
«Κλειδί» είναι η ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, η οποία παράγει μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η πρόσβαση στα ουκρανικά όπλα άνευ δασμών θα έφερνε χρήματα στο Κίεβο, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε τα οπλοστάσια των χωρών της ΕΕ που σπεύδουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και να θωρακίσουν περεταίρω την χώρα τους έναντι της Ρωσίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο για την απελευθέρωση αμυντικών επενδύσεων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
Το μπλοκ έχει ήδη προχωρήσει στη σύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας με την ΕΕ και θα πιέσει για την εμβάθυνση της ενοποίησης στην ευρύτερη αγορά ενέργειας.
Το άνοιγμα στον τομέα των υπηρεσιών της Ουκρανίας έχει επίσης συζητηθεί, καθώς το Κίεβο είναι μεγάλος εξαγωγέας υπηρεσιών και εμπορευμάτων πληροφορικής.
Οι Βρυξέλλες επέτρεψαν επίσης στους Ουκρανούς να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις περιαγωγής χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές δεν υπόκεινται σε δασμούς μετά την Ρωσική εισβολή. Ωστόσο η διεύρυνση των αγροτικών διευκολύνσεων από την την ΕΕ προς την Ουκρανία φαίνεται να μην είναι στο τραπέζι.
«Αξιοκρατικά» τα κριτήρια για την πλήρη ένταξη
Πάντως οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι η λήψη αποφάσεων σχετικά με την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας θα βασίζεται αποκλειστικά στις επιδόσεις της σε ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει.
Κίνδυνος αντιδράσεων
Η Ουκρανία θα ήθελε να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το 2028, αλλά αυτό αυτήν την στιγμή θεωρείται ανεδαφικό. Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να δώσουν στο Κίεβο όσα περισσότερα από τα οφέλη της ένταξης μπορούν να προσφέρουν νόμιμα.
Κάτι τέτοιο, όμως, ενέχει τον κίνδυνο να εξαγριώσει άλλες υποψήφιες χώρες, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίες δεν έχουν την ίδια μεταχείριση.
naftemporiki.gr