Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επέκρινε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον χαρακτήρισε εμπόδιο στην ευρωπαϊκή ενότητα ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ηπείρου.
«Εμείς ως ΕΛΚ, έχουμε βαρεθεί με τον Βίκτορ Όρμπαν να εμποδίζει απλώς την κοινή κατανόηση και την κοινή λογική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σκεφτεί αν θέλει πραγματικά να ενσωματωθεί και να γίνει μέλος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Βέμπερ στους δημοσιογράφους.
Ο Βέμπερ δεν είναι μόνος. Άλλοι φιλο-Ουκρανοί ηγέτες στις Βρυξέλλες, όπως η Βαλερί Αγιέρ (Renew), δεν φοβήθηκαν να αναφερθούν στον Όρμπαν ονομαστικά σήμερα.
Κατά τα λοιπά, ο Βέμπερ είπε επίσης ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που θέλουν να ξεκλειδώσουν οι ηγέτες για αμυντικές δαπάνες σήμερα θα πρέπει να δαπανηθούν στην Ευρώπη και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν μόνο για ευρωπαϊκές εταιρείες, για ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, για ευρωπαϊκές επενδύσεις», είπε.